Reykjavík, 2016. április 5.
Tüntetők követelik Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását a parlament épülete előtt Rekjavíkban 2016. április 4-én, miután nyilvánosságra került, hogy a kormányfő érintett lehet az eltitkolt offshore ügyletekben. A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén. A kiszivárgott listán számos politikus, üzletember, híresség és neves sportoló neve szerepel.  (MTI/EPA/Birgir Por Hardarson)
Gazdaság

Offshore-botrány: felfalhatja teremtőit a panamai szörnycég

24.hu
24.hu

2016. 04. 05. 19:35

Három évtized után bukott le a panamai Mossack Fonseca, a globális elit pénzmosodája.
Korábban a témában:

Mi is az a Mossack Fonseca (MF)?

A panamai Mossack Fonseca fedőcégek alapításával foglalkozik, amiben három évtizedes fennállása alatt rendkívül profivá vált – az évek során pedig kétes kapcsolatai révén egyre hírhedtebbé is. A cég stratégiája, hogy homályban tartja ügyfelei kilétét – még a fedőcégek világában is „szűkszavúként” jellemzik. Alapítója, Jürgen Mossack német születésű, ám Panamában nőtt fel, és Londonban szerzett ügyvédi gyakorlatot.

A Mossack 1977-ben jött létre. Mostani nevét 1986-ben kapta, miután összeállt egy kis céggel, aminek Ramón Fonseca panamai író, ügyvéd és politikus volt a tulajdonosa.

Együtt egy szörnyet hoztunk létre

– mondta Fonseca állítólag egy újságírónak.

A cég globálissá vált, több száz embert foglalkoztat a világ minden részén. Habár hivatalos profiljuk a gazdasági jog és a befektetési tanácsadás, ennek ürügyén

a gazdag globális elitek számára alakítanak ki adómenedékeket.

Kitartóan tagadják, amit eddig is sejteni lehetett: mindenféle kétes és valószínűleg illegális ügyletben érintettek több kontinensen. A két napja nyilvánosságra került „Panama-iratok” óta azonban ez már bizonyosság.

A 11 és fél millió bizalmas dokumentum kiszivárgását a Süddeutsche Zeitung jelentette be vasárnap. Az iratokból kiderül, hogyan rejtettek el az MF kliensei több milliárd dollárt adóparadicsomokban. Az 1970 óta összegyűjtött, mintegy 2 és fél terabyte-os adathalmazt egy névtelen forrás juttatta el a Süddeutsche Zeitungnak, majd az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) is. A dokumentumok nyilvánosságra hozzák a belső megbeszélések anyagait, többek közt bírósági ügyekkel és a megszerzett pénz elrejtésével kapcsolatban.

Forrás: sueddeutsche zeitung
Forrás: sueddeutsche zeitung

Nem ma kezdték

1986-ban Mossack megtudta, hogy az egyik általa létrehozott fedőcég emberei három és fél tonna aranyat loptak el egy a londoni Heathrow reptér közelében lévő raktárból. Az arany értéke 26 millió dollár volt akkoriban, napjainkban ennél is több.

A cég önmagában nem követett el jogsértést, de bankszámlák és ingatlanok által befektethetett illegális forrásból származó pénzt.

– írta ezt követően Mossack Fonsecának.

Az MF egy újonnan létrehozott fedőcég jogi tanácsadója lett, amelynek alapítója, Gordon Parry a rablást követően szökésben volt, és később 10 éves börtönbüntetést kapott pénzmosásért. A londoni Metropolitan Police lefoglalta előző fedőcégének részvényeit, ám az MF gyámsága alatt Parry képes volt kijátszani a rendőrséget a cég újraépítésével és a lefoglalt részvények hígításával (ez a részvények értékének csökkentését jelenti további részvények kibocsájtása által).

Közkedvelt trükk a bemutatóra szóló részvények használata, ami az MF specialitásává fejlődött. Ezeket annak tulajdonítják, aki a kézzel fogható tulajdonosi tanúsítvány birtokában van, és fel tudja mutatni azt.

A tulajdonjog sehol máshol nincs feltüntetve.

A bemutatóra szóló részvények épp ezért be is vannak tiltva jó néhány országban, tekintve, hogy könnyen adnak lehetőséget csalásra és pénzmosásra.

Az MF különösen a Brit Virgin-szigeteken használta ki az ilyen részvények nyújtotta lehetőségeket: 1987 óta idetelepült a világ offshore cégeinek negyven százaléka. A Panama-iratok szerint az ilyen ügyletek száma kitartóan nőtt a kilencvenes években. 2005-ben aztán a Virgin-szigeteki igazságszolgáltatás is lecsapott a részvényekre, így az MF egész egyszerűen átcsoportosította a hasonló üzelmeit Panamára.

Az MF sosem tagadta igazán az adóparadicsomok létrehozásában való érintettségét. Weboldalukon többek közt Costa Rica-i, Seychelle-szigeteki, Belize-i, vagy épp nevadai és Wyoming-i jogszabályok ismeretével reklámozzák magukat (az Egyesült Államok utóbbi két tagállama ugyanis hírhedt a pénzügyi jogszabályainak engedékenységéről).

2001-ben Ramses Owens, az MF egyik vezető ügyvédje szintén egy adóparadicsomban, az Ír-tengeren lévő Man-szigeten toborzott ügyfeleket:

Fenntartom, hogy Panama még mindig a világ egyik legjobban őrzött titka a rég meglévő, kifinomult pénzügyi szabályozásának köszönhetően

– mondta.

Nem meglepő hát, hogy 2012-ben és 2013-ban a Virgin-szigetek több alkalommal megbírságolta a céget a pénzmosás elleni jogszabályok megszegéséért, többek közt a bukott egyiptomi diktátor, Hosni Mubarak fiának ügyeivel kapcsolatban is. Panamában ugyanakkor megőrizte előnyös pozícióját MF, köszönhetően a Ramón Fonseca által biztosított politikai kapcsolatoknak, ő ugyanis a közelmúltig elnöki tanácsadó is volt.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Szorul a hurok

Ennek ellenére világszerte képezte vizsgálódás tárgyát az MF. Egy 2014-es Vice riport például a Rami Makhlouf-fal, a szír elnök Bashar al-Assad holdudvarába tartozó gazdag üzletemberrel való kapcsolatára fókuszált, aki a Drex nevű fedőcéggel volt jelen a Brit Virgin-szigeteken. Emellett

üzletelt Zimbabwe diktátora, Robert Mugabe és a líbai vezér, Muammar Kaddáfi állítólagos képviselőivel is.

2015-ben aztán problémássá vált az MF bankokhoz fűződő viszonya is, miután a HSBC vezérigazgatója bevallotta, hogy egy MF által létrehozott fedőcégben tárolta a pénze egy részét. Ezután a német hatóságok akadtak a frankfurti Commerzbank irodáiban nyomozva az MF-fel való kapcsolat nyomaira. Mint azóta kiderült, Németországban legkevesebb 28 bank vette igénybe az MF szolgáltatásait.

Amerikában ugyanekkor egy hedge fund (befektetési alap) fogta perbe az MF-t, amely az argentin kormánytól igyekezett a tartozását behajtani. A szálak az MF nevadai leányvállalatához vezettek, amelyet a korábban pincérnőként dolgozó Patricia Amunategui képviselt. Az anyacég – meglehetősen nevetséges – állítása szerint az MF Nevada nem az MF része, csak üzleti partnere. A Panama-iratokból azonban kiderül: az MF dolgozói aggodalmaskodva spekuláltak, hogy Amunategui képes-e hitelesen tanúskodni. A pert aztán az MF el is veszítette.

Brazíliában időközben korrupciós botrány robbant ki, amely a miniszterelnök, Dilma Roussef megbuktatásával fenyeget. A „kocsimosó művelet” néven elhíresült manőver során az állami olajcég Petrobras vezetői a hozzájuk közel álló építőipari cégeknek adtak túlárazott megbízásokat, a pénz jó része pedig politikusok zsebében landolt. Meg lehet tippelni, melyik cég segédkezett az így befolyt összegek tisztára mosásában.

A végjáték

A Panama-iratok napvilágra kerülésével úgy tűnik, végeláthatatlan azon politikusok listája, akik az MF szolgáltatásait kérték az elmúlt évtizedekben. Az ukrán elnök Petro Porosenko, az izlandi kormányfő Sigmundur Gunnlaugsson, a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen szűkebb környezete, de még a korrupciós ügyek felderítésével foglalkozó Transparency International (TI) chilei csoportjának vezetője is offshore-ozott. Magyar érintettből is van több mint száz.

St.Gallen, 2016. április 4.
2015. május 7-én készült kép Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnökről, aki érintett lehet az eltitkolt off-shore ügyletekben. A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén. Az eltitkolt offshore vállalatokról kiszivárgott listán számos politikus, üzletember, híresség és neves sportoló neve szerepel.  (MTI/EPA/Gian Ehrenzeller)
Fotó: MTI / EPA / Gian Ehrenzeller

Fonseca már márciusban megelégelhette a botrányokat, ugyanis visszavonult elnöki tanácsadói posztjáról. Úgy tűnik, igazat mondott arról, hogy Mossackkal együtt szörnyet hozott létre. Most, a Panama-iratok napvilágra kerültével úgy tűnik: a szörny felfalhatja a teremtőit.

(Forrás: The Atlantic)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.