Gazdaság

Nébih: országos tejtermék-ellenőrzés indul

Zsigó Róbert a földművelési tárca államtitkára elrendelte a tejtermékek országos ellenőrzését a tejtermelők hétfői budapesti demonstrációja nyomán – jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Oravecz Márton közölte: a Nébih ellenőrzése a beszerzési ár alatti értékesítésre terjedhet ki. Ezen kívül vizsgálhatják a termékek minőségét, például, hogy a sajtként árult termék nem tartalmaz-e növényi zsírt, illetve ellenőrizhetik az  élelmiszerbiztonságot is.

Nyomon követik a termék útját is, a kereskedőnek bizonyítania kell az áru eredetét is –  sorolta.

Arról is beszámolt, hogy a tejtermelők előző nap átadott petíciójában kifogásolták, hogy a tisztességtelen versenyben elvéreznek a magyar tejtermelők, ezért a külföldről érkező túl olcsó termékek kiszorítását követelték a hivataltól.
Ezzel kapcsolatban Oravecz Márton hangsúlyozta, hogy az ellenőrzésekben, az információcserében együttműködnek a külföldi társhatóságokkal, de árat nem szabályozhatnak.

Az elnök ugyanakkor azt várja a demonstrációtól és az ellenőrzéstől, hogy ráirányítja a figyelmet a kiváló minőségű magyar tejre és tejtermékekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik