Gazdaság

Feladta a világ tőkepiacainak a leckét az első negyedév

Meglepetésként egy kisebb pánikkal indult az idei év a nemzetközi tőkepiacokon. Az eleve alacsony hozamkörnyezetben ez csak olaj volt a tűzre. De amilyen hamar jöttek, úgy el is tűntek a piaci viharfelhők. Horváth Istvánnal (K&H Alapkezelő) foglaljuk össze a negyedév történéseit.

2010 tavaszától 2014 tavaszáig gyakorlatilag egyenes vonalon emelkedtek a világ tőkepiacai és ez valamikor az elmúlt egy-két évben lelassult, sőt megfordult. Mostanra azt mondhatjuk, hogy az elmúlt negyedévek hullámzásával, a fejlett tőzsdék visszajutottak a 2014 év közepi szintre, miközben a feltörekvő tőzsdék és a nyersanyagpiacok sokéves emelkedésüket veszítették el, így most több éves mélypontra csúsztak vissza – mondja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Mint emlékeztet, a világ legnagyobb jegybankja, az amerikai Federal Reserve, a hosszú ideig tartó, nagyon alacsony kamatpolitikából elmozdult, kis lépésben, de óvatosan, elindított egy kormánymozdulatot a szigorítás irányába, mivel 2015 decemberében hosszú idő után kamatemelést hajtott végre.

A másik fontos tényező, hogy közben Kínában is egy gazdasági modellváltást látunk. A korábbi beruházás vezérelt növekedést most a fogyasztás vezérelt növekedés hivatott fölváltani. Miközben ez a modellváltás zajlik, a gazdaság óhatatlanul lassul. Ez tehát lévén, hogy a világ második legnagyobb gazdaságáról beszélünk, szintén befolyásolja a világ tőkepiacait. Mind a Fed irányváltása, mind a kínai gazdaság lassulása negatívan hat a feltörekvő piacokra. Ezt láthatjuk Latin-Amerikában, Kelet-Európában, a Közel Keleten és egész Ázsiában is. Eközben a nyersanyagpiac is túlkínálatossá vált, és mivel ez a piac többéves ciklusokban mozog, ez a túlkínálat csak lassan tud kitisztulni és amíg fennáll, addig lefele nyomja az árfolyamokat – fejti ki a szakember.

Horváth István szerint a világgazdasági növekedés stabilizálódik, kicsit gyorsulni is tud majd a következő negyedévekben. Ezzel együtt a sokáig nagyon alacsonyan tartózkodó infláció is élénkülhet. Ez elsőként a világgazdaságban vezető Egyesült Államokban fog jelentkezni, ami azt is fogja jelenteni, hogy a FED tovább folytathatja a kamatemeléseket. Az idei évben még két kamatemelés következhet – véli. Horváth István szerint Kínában arra lehet számítani, hogy ez a bizonyos modellváltás tovább folytatódik és az ezzel járó nehézségeket és kockázatokat a kínai gazdaságpolitika eredményesen is fogja kezelni.

A teljes elemzés a videóban megtekinthető.

Olvasói sztorik