Gazdaság

Offshore-számlán a brit gigarablásból származó pénz

A brit kriminalisztika történetének legnagyobb értékű rablását a londoni Heathrow repülőtéren követték el több mint három évtizede. A Brinks Mat értékőrző cég helyi raktárépületéből 1983 novemberében 6800, összesen 3 tonna súlyú aranyrudat vittek el. A zsákmány akkori értéke 26 millió font volt; ez mai árfolyamon legalább 80 millió fontnak (32 milliárd forintnak) felelne meg.

A rablók annak idején összeverték és megkötözték, majd benzinnel le is locsolták a Brinks Mat-raktár őreit, felgyújtással fenyegetve őket, ha nem árulják el az aranyat rejtő belső páncélterem zárjának kódját.

A banda több tagja később – részben más bűncselekményekért – hosszú börtönbüntetéseket kapott, de az arany jelentős része azóta sem került elő. Szakértői vélemények szerint a társaság el nem fogott tagjainak valószínűleg sikerült a rablott aranyrudakat valahogy értékesíteniük.

Az offshore-botrányban napvilágra került dokumentumokból 33 év után részlegesen fény derült a rablott arany ellenértékének sorsára: a pénz nagy részét egy olyan cégen mosták át, amelynek létrehozásában a panamai jogi iroda segédkezett a rablóknak.

A kiszivárogtatott milliónyi dokumentumhalmazban feltűnik David Cameron brit miniszterelnök néhai édesapjának neve is. Az iratok arra vallanak, hogy a 2010-ben elhunyt Ian Cameronnak részesedése volt egy offshore befektetési cégben, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre. A Blairmore Holdings nevű cég a Bahamákon, illetve Svájcban tartotta igazgatótanácsi üléseit is, amelyeken Ian Cameron társigazgatóként rendszeresen részt vett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik