Gazdaság

Milliárdokkal segített az állam az offshore társaságnak

A Népszabadság szerint nagyságrendileg 41 milliárd forint "ügyes" elhelyezéséről lehet szó.

A Népszabadság becslései szerint a bank belföldön kihelyezett befektetési hiteleinek több mint a felét baráti cégek kaphatták meg. Hivatalos adatbázisokból kigyűjtött információik szerint legalább 41 milliárd forintot helyezett ki „baráti” vállalkozásokhoz. Ráadásul ebből 25,5 milliárdot olyan cégek hívhatnak le, amelyeknek nincs érdemi exporttevékenységük.

Milliárdos segítséget kapott pl. a Matolcsy György vezette jegybankkal üzletelő offshore társaság is az újabb belvárosi terjeszkedéséhez.
Összevetésül annak is utánanéztek, hogy az Exim (az utolsó elérhető beszámoló alapján) belföldi ügyfelekkel szembeni követelése 2014 végén összesen 108,9 milliárdot tett ki.

Eredetileg az export felpezsdítésére létrehozott, a hazai termékek külföldi piacokra jutását segítő bank szerepét a második Orbán-kabinet szabta át – emlékeztetett a Népszabadság. 2013 végén a kormány javaslatára a parlament fideszes többsége megszavazta, hogy az Exim adhasson hitelt belföldi cégeknek is, úgymond „a nemzetközi versenyképességüket javítandó”.

A lap kigyűjtötte azt is, kik lehettek a haszonélvezői ennek a változásnak, és hogy hogyan került a képbe egy ciprusi offshore társaság tulajdonában lévő cég is. Kattintson a részletekért!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik