Gazdaság

Almodóvart is elérte az offshore-botrány

A listán, amelyről – és az egész botrányról – itt írtunk bővebben, mintegy 1200 spanyol irányítószámmal rendelkező cég neve tűnt fel, de ennél még többen lehetnek érintettek. A spanyol sajtó a vállalatok között megtalálta a Delantera Financiera S.A. nevű társaságot is – ennek elnöke és ügyvezetője volt Pilar de Borbón volt, az előző spanyol uralkodó, I. János Károly testvére. A céget öt nappal azután számolták fel, hogy az új király, VI. Fülöp trónra lépett.

Pedro Almodóvar filmrendező és testvére, Agustín neve a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Glen Valley Corporation nevű, 1991 és 1994 között működő céggel kapcsolatban került nyilvánosságra.

A bikaviadalok világában és a borászatban ismert spanyol Domecq család mintegy 12 tagjának neve is előkerült a dokumentumokból, köztük van Micaela Domecq Solís-Beaumont is, aki Miguel Arias Canete klímavédelmi és energiaügyi uniós biztos felesége. A spanyol pénzügyminisztérium hivatalból vizsgálatot indított az ügyben, az adóhatóság pedig összeveti a listában felbukkant információkat a saját adatbázisával. Amennyiben bebizonyosodik, hogy eltitkolt vagyonról van szó, az érintettek súlyos pénzbüntetésre számíthatnak.

A pénzügyminisztérium tavalyi adatai szerint spanyol állampolgároknak összesen 1,1 milliárd eurója van Panamában egyebek mellett folyószámlán, részvényekben vagy ingatlanokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik