Gazdaság

A Roszatom szerint minden rendben Paks 2 referenciablokkjával

Mintaerőmű épül Szentpétervár mellett, a körülmények nem igazán megnyugtatóak egy orosz munkás szerint. A Roszatom szerint azonban minden rendben.

Megírtuk korábban a 444 cikke nyomán, hogy a paksi atomerőmű majdnem vadiúj típusú lesz, mintapéldánya most épül Szentpétervár mellett, ez lesz a Leningrád erőmű. A VVER-1200 típusú erőmű 2017-re lesz kész. De a referenciablokkal több gond is van Viktor Alejnyikov szerint.

Az új blokkokat szintén a Roszatom építi (együttműködésben szokásos partnerével, a Titan-2-vel), ezért is lenne fontos Alejnyikov minden észrevétele, de az orosz állam nekiment a szivárogtatónak. Alejnyikov az építkezésen dolgozott, majd hiába szólt a gondokról a feletteseinek, semmi sem történt. Ezután fordult a Zöld Világ környezetvédő szervezetnek, ami Alejnyikov bizonyítékaival együtt nyilvánosságra hozta a gondokat.

Alejnyikov kifejezetten emlékszik egy tavaly január 13-i alkalomra, amikor egy nem hiteles műszerrel vizsgálták az elkészült csöveket, és épp ekkor jött magyar delegáció, amit az oroszok győzködtek arról, mennyire rendben is van ez a technológia.

Cikkünk megjelenése után levelet írt szerkesztőségünkbe a Titan-2 és a Roszatom is. Előző azt írja, Alejnyikov nyilatkozatában semmiféle bizonyítékot nem terjesztettek elő a jelzett szabálysértésekkel kapcsolatban.

A Titan-2 konszern teljes körűen rendelkezik mindazon dokumentumokkal, amelyek bizonyítják, hogy az érintett összes munkálatot a vonatkozó követelményeknek és előírásoknak megfelelően végezték el. A keresetet Szentpétervár és Leningrád megye választott bíróságához nyújtották be. A holding követeli a valótlan, üzleti hitelrontó állítások cáfolatát. A Titan-2 mindazonáltal nem támaszt anyagi kártérítésre igényt az elszenvedett erkölcsi kár miatt.

A Roszatom szerint „a Szentpétervár melletti Leningrádi atomerőmű II-es kiépítés kivitelezési munkálatai az oroszországi szabályozásnak és a vonatkozó törvényeknek megfelelően, az ellenőrző szervek, beleértve a Rosztyehnadzor, illetve a megrendelő, a Roszenergoatom konszern állandó felügyelete mellett zajlanak.”

A Roszatom azt írja, „Alejnyikov munkaügyi konfliktusban áll a korábbi munkaadójával és nem kizárt, hogy részvétele a sajtóértekezleten a volt munkaadójára való nyomásgyakorlás egyik formája volt a már említett munkaügyi konfliktusban.”

A Roszatom és a Titan-2 is azzal érvel, az orosz sajtó az ő oldalukon áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik