Gazdaság

Uber: a kormány nem állhat a fejlődés útjába

A fővárosi kormányhivatal a múlt héten 300 ezer forint bírsággal sújtott egy amszterdami székhelyű vállalkozást, felszólítva arra, hogy jogtalanul végzett tevékenységét szüntesse be – utalt ezzel tegnap Fónagy János államtitkár az Uber-re.

Pénteken az Uber “a kormány nem állhat a technológiai fejlődés útjába” címmel adott ki közleményt, ami egyfajta válasznak is tekinthető a társaság részéről. Ebben az észt példát állítják a középpontba.

A tájékoztató anyag szerint Taavi Rőivas észt miniszterelnök múlt heti amerikai útján többek között David Ploufee-fal, az Uber stratégiai vezetőjével, igazgatótanácsi tagjával is találkozott. Az egyeztetés során a két fél a sharing economy-ben rejlő lehetőségekről is tárgyalt. Észtország első azon európai országok között, ahol törvényileg szabályozzák a közösségi utazásmegosztást.

Látható, hogy a gazdaság globális mértékben változik, új ágazatok jelennek meg és növekednek gyors mértékben. A kormányoknak segíteni, és nem gátolni kellene az innovációt. Az Uberrel való együttműködés a megfelelő irányt jelenti számunkra

– nyilatkozta az észt kormányfő.

Ploufee szerint Észtország a világ leginnovatívabb digitális közszolgáltatásaival rendelkezik, az ország a digitális technológiai fejlődés szinonimájává vált.

Az ész példáról beszélt Árvai Péter is, a világhírű Prezi egyik alapítója. Előadásában azt mondta, hogy ha bármilyen rossz dolog történne Észtországgal, az Antarktiszról is el lehetne kormányozni, mivel a digitális kormányzás Észtországban a legfejlettebb a világon. Árvai előadásáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik