Orosháza, 2013. augusztus 8.
Rafael István (j) és Kondorosi László, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. dolgozói egy kukát ürítenek egy Mercedes 2531 típusú szemétszállítóba Orosháza belvárosában 2013. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Gazdaság

Nagyot változik mától az életünk

24.hu
24.hu

2016. 04. 01. 06:00

Ahogy a változásokat gyakran a hónap elejétől vezetik be, így lesz ez péntektől, április elsejétől is néhány dologgal. Nézzük, magánszemélyként és vállalkozásként milyen jó és kevésbé jó újdonságokkal kell szembesülnünk.

Fellélegezhetnek a budapesti autósok

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése alapján visszakerült az ötperces türelmi idő a parkolási rendeletbe. Így visszaáll az eggyel korábbi rend: ha 5 percen belül megváltjuk a jegyet, nem kell pótdíjat fizetni, illetve vissza lehet vonatni a büntetést.

Olcsóbbak lesznek egyes gyógyszerek

Egy, még 2011-ben módosult rendelet alapján kiterjesztették a fixesítés, más néven referenciaárazás szabályait. Ennek lényege, hogy a finanszírozó úgynevezett fix csoportokba sorolja a gyógyszereket, és azok egynapi adagjához ugyanolyan összegű támogatást nyújt. Az intézkedés célja a készítményekre fordított közkiadások csökkentése. Ennek révén egyes gyógyszerek olcsóbbak lesznek.

Például az Abilify nevű antipszichotikum bruttó ára április 1-jétől több mint 35 százalékkal csökken, és több mint 28 százalékkal olcsóbb lesz a Kapidokor nevű antiepileptikum is, amelyet az epilepsziában fellépő görcsrohamok kezelésre alkalmaznak. Szintén kevesebbe kerül majd a  magasvérnyomás-betegség kezelésére használt Nebispes, amelynek ára a következő hónaptól több mint harmincnégy százalékkal csökken.

A teljes listát a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) honlapján találja.

Változik a MÁV-START díjszabása

Az új díjszabás nem érinti alapvetően menetdíjakat. A változó szabályok a kilométer-számítást és az utazási viszonylat megállapítását érintik. A legfontosabb, hogy a meghatározott viszonylatra kiadott menetjegyek csak abban az adott viszonylaton lesznek felhasználhatóak. Akik tehát pl. a budapesti elővárosban eddig felváltva használták a nagy pályaudvarokat azok innentől csak a jegyen feltüntetett viszonylaton utazhatnak. A bérleteseknél viszont rugalmasabb lesz a felhasználás, mint eddig.

Csökken a PMÁK kamata

Április 1-től új sorozatokat indít, és egységesen 25 bázisponttal csökkenti a lakosság számára értékesített három,- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kamatprémiumát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Szintén április 1-i értéknaptól kezdődően az ÁKK új sorozatot indít a Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMÁK) is, azonban ebben az esetben a pénzügyi kondíciókat illetően változásra nem kell számítani.

Startol a nemzeti kukaholding

Péntektől megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV). A közszolgáltatási díjat a NHKV számlázza és szedi majd be, illetve fizeti ki a közszolgáltatóknak. Ehhez nem kell külön szerződéskötés. A lakosság számára a díjak nem változnak.
A beszedett és az NHKV által a szolgáltatóknak kifizetett díj között viszont jelentős különbség lesz: a közszolgáltatók valós, közvetlen költségeit normatív alapon finanszíroznák, a ténylegesen elvégzett feladatok után.

A szolgáltatási díjat miniszteri rendelet szabja majd meg 2016 áprilisától.

Súlyos büntetést kaphatnak a társasházak

A január 1-jétől hatályos rendelet szerint április elsejéig kellett elkészíteniük a három szintnél magasabb, illetve tíznél több lakó-, illetve üdülőhelyiséget magukba foglaló társasházaknak a saját tűzvédelmi szabályaikat. A szabályok kidolgozása, megismertetése és betartatása a közös képviselő felelőssége. A bírság akár 10 millió forint is lehet.

Megszűnik két egészségpénztár

Péntektől a Honvéd Egészségpénztár beolvad a Prémium Egészségpénztárba. (A Honvéd a Buda-Cashhez tartozó DRB-csoportnál tartotta pénzét és a bankcsődök miatt 1,8 milliárd forintja veszett oda).
Az Életerő Egészségpénztár pedig a Generali Egészségpénztárba olvad be. Az Életerő mintegy 2,6 ezer taggal gyarapítja a Generalit, amely nevet is vált, az új neve Generali Egészség-és Önsegélyező Pénztár lesz.

Elsorvad a Tesco Mobile

A Tesco Mobile ügyfelei hamarosan a Vodafone-hoz kerülnek, a váltás április 6. és 16. között történik majd. Április 1-től annyi változik, hogy már nem lehet új előfizetést kötni a Tesco Mobile-nál, április 5-től pedig a szolgáltatás átadásáig nem lehet a már meglévő feltöltőkártyás tarifákhoz egyenlegfeltöltést vásárolni.

EKÁER

Április 1-től újabb szabályok lépnek hatályba a Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló rendeletből.

Három változás lesz:

  1. Lehetőség nyílik az egyszerűsített bejelentésre (ekkor csak a feladó és a címzett adatait, valamint a szállítójármű rendszámát kell az EKÁER rendszerben lejelenteni) azoknak, akiknek a nettó árbevétele 40, illetve 50 milliárd forint feletti, és szereplnek a köztartozásmentes adózók listájában, illetve nem állnak adószám-felfüggesztés alatt.
  2. Nem kockázatos termék első belföldi adóköteles értékesítésekor amennyiben a címzett maga, vagy az ő megbízása alapján más végzi az áru elszállítását, akkor a címzettnek kell EKÁER számot igényelnie és neki kell az áru beérkezését is bejelentenie.
  3. A megigényelt EKÁER számok érvényességi időn – az igényléstől számított 15 napon – belüli érvénytelenítése esetén a törlés indokát is meg kell adni.

Bővebb információ pl. itt.

Nemzetközi szabadalom

Mérséklődik a nemzetközi szabadalmi (PCT-) bejelentéseknél a Rospatent nemzetközi kutatási hatóság számára fizetendő illetékek. Ha a bejelentés nyelve orosz, 26 800 forintos, ha angol 111 100 forintos illetéket kell leróni.

Nemzetközi fuvarozás

Az üzemeltető Viapass tájékoztatása szerint a jelenlegi időalapú Eurovignette rendszert a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművekre 2016. április 1-jétől EETS kompatibilis műholdas technológián alapuló, megtett úttal arányos díjfizetés váltja fel Belgiumban.
A bevezetést követően minden, belga utakon közlekedő, 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműnek rendelkeznie kell működő On Board Unit (OBU) fedélzeti egységgel.

Változik az üzemanyagár

Nem az április elseje, hanem a péntek miatt. A benzin 3 forinttal drágább, a gázolaj ugyanennyivel olcsóbb lesz. A változások hatására a benzin átlagára 329-330 forintra nő, a gázolajé pedig 315-316 forintra mérséklődik.

Üzembe állnak a szupertrafipaxok

Befejeződött a Véda kamerahálózat infokommunikációs vizsgálata, így április 5-től (reggel 8 órától) üzemszerűen működnek az új fix szupertraffipaxok. Ezek az új kamerák a sebességmérés mellett – a többi között – forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.