Gazdaság

Egymásba fonódik az OMV és a Gazprom

OMV székház Ausztria (omv)
OMV székház Ausztria (omv)
Gázmezőket kap az OMV Szibériában, cserébe az Északi-tengeren is megjelenhet az orosz petrolkémiai óriás.

Szorosabb együttműködést alakít ki és aktívákat cserél az osztrák OMV vállalattal az orosz Gazprom. A Reuters az orosz RIA hírügynökséget idézve pénteken arról számolt be, hogy a Gazprom olajipari leányvállalata, a Gazpromnyeft az idén 1,5 millió tonna olajat készül szállítani az OMV-nek. Olajpiaci kereskedők szerint az első Urals és Siberian Light olajtípus-szállítmányok már ebben a hónapban meg is indulnak Ausztria felé.

A német Dpa hírügynökség szerint a Gazprom és az OMV gázmező-részesedéseket cseréltek egymással. Az OMV 24,98 százalékos részesedésre tett szert az urengoji gázmező két blokkjában, a Gazprom pedig az OMV északi-tengeri gázmező-projektjében szerzett – meg nem nevezett nagyságú – részesedést. Az osztrák APA hírügynökség szerint az orosz cég még a Gas Connect Austria (GCA) gázvezeték üzemeltető vállalatban, illetve a schwechati olajfinomítóban, vagy az OMV romániai finomítójában is részesedést szerezhet.

A gázmező-részesedések cseréjéről a megállapodást Alekszej Miller, a Gazprom és Rainer Seele, az OMV vezérigazgatója látta el kézjegyével pénteken Szentpéterváron. Miller pénteken újságírókkal közölte, hogy a Gazprom az idén rekordmagas földgázexportra számít Nagy-Britanniába és Hollandiába, ugyanakkor az együttműködés kiterjesztéséről tárgyal az olasz Eni konszernnel is. A vezérigazgató meggyőződését fejezte ki, hogy 2019-ig sikerül befejezni az Északi Áramlat II gázvezetéket, miután a projekt kifizetődő és előkészítése a terveknek megfelelően halad.

A Gazprom 2015-ben az orosz számviteli szabványok szerint 403,5 milliárd rubel (5,9 milliárd dollár) nyereséget ért el, több, mint dupláját a 2015-ös 189 milliárd rubelnek – számolt be pénteken a Reuters. Az OMV 2015-ös nettó nyeresége 1,148 milliárd euró lett a 2014-es 1,132 milliárd euró után, árbevétele 22,527 milliárd euró volt, 37 százalékkal alacsonyabb az előző évinél.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik