Gazdaság

BKIK: csak Budapesten10 ezer lakás építése várható

epitoipar(210x140).jpg (Array)
epitoipar(210x140).jpg (Array)

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint 10 ezer lakás építése várható csak Budapesten. Mindezt a legnagyobb ingatlanfejlesztő társaságokkal történő konzultáció nyomán írták. Azt nem írták, hogy ez a lakásszám milyen időtávban várható, csak annyit, hogy “a közeljövőben”.

E szerint Budapesten és az agglomerációs övezetben

  • 7000 új lakóingatlan építésének előkészítése van folyamatban
  • és további 3000 úgynevezett egyéb építői körtől (magán építtetők, építőipari vállalatok, stb.) prognosztizálható beruházás.
  • a szakmai számítások szerint ez mintegy 400.000.000,- Ft-nyi befektetést jelent az ingatlanépítésben érintett szakmák számára
  • Budapesten a várható ingatlanfejlesztések 70%-a társasházas ingatlan és 30% esetében lehet a lakosság általi közvetlen lakóingatlan építésére számítani
  • Budapesten jelenleg 911.000 lakóingatlan van, ennek most a dinamikus bővülése várható

A kamara felhívja a figyelmet arra, hogy Budapesten az országoshoz képest kritikusabb a szakmunkás helyzet, így “az építési vállalkozók és így a piac is jobban meg kell, hogy fizesse a szakmunkát, hogy a megrendelt épület jó minőségben és határidőre készüljön el”.

Magyarán: drágulásra lehet számítani.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy fontos megkülönböztetni a fővállalkozásban felvállalt kész lakóingatlan 5%-os ÁFÁ-ját a házilagos kivitelezésben készülő lakóingatlanok ÁFA visszaigénylési lehetőségétől, amire a megrendelő jogosult.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik