Gazdaság

Vége lehet a jutalékkorlátnak

Nem lobbiztak hiába a pénztárak, számos javaslatukat figyelembe vette a kormány abban a törvényjavaslatban, amelynek a véleményezése néhány nappal ezelőtt fejeződött be, így például a tagtoborzó ügynökök számára eltűnhet a jutalékkorlát – derül ki a Világgazdaság csütörtöki számában közölt írásból.

A lap cikke szerint különösen a nyugdíjpénztáraknál örülhetnek annak, hogy feloldják a toborzó ügynökök jutalékára vonatkozó, 2012 decembere óta élő korlátot.  Mivel egy átlagos nyugdíjpénztártag évente csupán 80-90 ezer forint tagdíjat fizet, és ebből az első 10 ezer forintig 10 százalék, afölött csak 6 százalék vonható el a működési alapba, egy új tag után az ügynök 5-6 ezer forint jutalékot kap, amelyből a közterhek megfizetése után valószínűleg a saját költségeit sem tudja fedezni.

A Világgazdaság cikke szerint a nyugdíjpénztárak esetében a tagok száma 2008 októbere, a válság kitörése óta folyamatosan csökken, több mint negyedmillió pénztártag “tűnt el”, jelenleg kevesebb mint 1,15 millió taggal rendelkeznek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) szerint az ügynökök érdekeltté tételével jó esély nyílik a kedvezőtlen trend megfordítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik