kukasauto(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

Áprilisban jön a szemétgyűjtés Klikje

24.hu
24.hu

2016. 03. 30. 14:37

Egy nagy vízfej alá rendeli a szemétszállítást, -gyűjtést és semlegesítést a kormány, mert eddig nem működött jól az iparág. A rezsicsökkentés marad, a szemétdíj nem nő.
Korábban a témában:

Április 1-től indul az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer, megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), sem a díjak, sem a szolgáltatások nem változnak – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdán, Budapesten.

Az új rendszerről szóló rendeletet a kormány elfogadta, a héten megjelenik a Magyar Közlönyben. Kiemelte, a cél a fenntartható, rendezett, átlátható hulladékgazdálkodási rendszer létrehozása, ami garantálja a közszolgáltatás folyamatosságát, biztonságát és a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását. Nincs lakossági díjváltozás, nincs adminisztrációnövekedés, és nem kell új szerződés sem. Kiépül a gyűjtőedények egyedi azonosítási rendszere, az új rendszer az uniós hasznosítási célok teljesítését is elősegíti.

Mi változik? Kb. semmi

A települési szilárd hulladékgyűjtésben sem az önkormányzatok, sem a szolgáltatók feladata nem szűnik meg, az új rendszerben változatlanul végzik a szolgáltatást. A feladatok közé sorolta, hogy szeptember 30-ig a szolgáltatóktól és az önkormányzatoktól adatokat kérnek be, ezek alapján fejlesztési célokat állítanak fel.

Az áprilistól működő koordináló szervezet beszedi majd a díjakat, átveszi a kétes követeléseket, a behajtást az adóhatóság kezeli. A lakosságot érintő változások közé sorolta az egységes rendszer létrehozását a számlázásra, díjfizetésre és díjbehajtásra. A cél az elektronikus díjfizetési formák elterjesztése. Az NHKV nonprofit módon fog működni, közszolgáltatókhoz hasonlóan, de tényleges közszolgáltatási feladatokat nem fog végezni.

Kitért arra, hogy a rendszer a jelenlegi formában nem hatékony, nem tud megfelelni az uniós normák szigorításának sem, és a fejlesztések nem célirányosak. A hulladékkal foglalkozó közszolgáltatók bevallott vesztesége mintegy 13 milliárd forint. Szeretnék tisztán látni, hogy az adott hulladék mennyiségéből mennyi a szelektív, mennyi megy lerakóba, és mennyi égethető – mondta Szabó az MTI szerint.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.