Gazdaság

Jóval egy százalék alá várják a magyar alapkamatot

Londoni pénzügyi elemzők szerint az újabb monetáris enyhítési ciklus végére valószínűleg jóval 1,00 százalék alá csökken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport közölte: meggyőződésük, hogy az MNB monetáris tanácsa által bejelentett 0,15 százalékpontos kamatcsökkentéssel legalább négy-öt hónapig tartó enyhítési ciklus kezdődött. A ház ennek alapján módosította prognózisát, és most már 0,50 százalékos, vagy ennél is alacsonyabb MNB-alapkamatig tartó kamatcsökkentési sorozatot vár.

Felülvizsgált szerdai előrejelzésükben a cég elemzői azt valószínűsítették, hogy az MNB 0,10-0,15 százalékpontos lépésekkel augusztusig folytatja a most elkezdett csökkentési ciklust. A JP Morgan szakértői a héten bejelentett csökkentéssel együtt összesen legalább 0,85 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számolnak.

Az 1,00 százalék alatti alapkamat-mélypontot most már más nagy londoni házak sem zárják ki. A Morgan Stanley bankcsoport elemzői nem adtak ugyan konkrét prognózist az MNB új kamatcsökkentési ciklusának mértékére, ők is közölték azonban, hogy megítélésük szerint 1,00 százalék alatti kamatszintekig folytatódhat az enyhítési sorozat.

A ház szerint a jegybanki hitelesség szempontjából meghatározó fontosságú lesz, hogy az MNB miként reagál a 2017-ben már várhatóan erősödő inflációra. A Morgan Stanley elemzői szerint a minimum az, hogy az MNB abban a helyzetben jelentősen visszafogja majd az enyhítési hajlamra utaló jelenlegi retorikát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik