Gazdaság

A diszkókra igen, a kaszinókra nem terjesztik ki az online kasszát

Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)

A kormány kiterjeszti az online pénztárgép-rendszert – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden.

Az online kasszát a következő területekre terjesztik ki:

  • autó és motorszervizek
  • diszkók és tánctermek
  • plasztikai sebészek
  • ruhatisztítók
  • konditermek és wellness
  • pénzváltók

Kaszinókról továbbra sincs hír, azokra nem terjesztik ki az online kasszát.

A pénzváltóknak 2017. január 1-jétől, a többieknek 2016. szeptember 30-ától kell csatlakoznia az online rendszerhez – tudatta Varga Mihály.

A tárcavezető megjegyezte, hogy 2017. január 1-jétől a személyszállító tevékenységet végző taxisok és uberesek bevételéről is online adatokat kell szolgáltatni a NAV-nak.

A taxisokkal tovább egyeztetnek, “azt szeretnénk elérni 2017. január elsejéig, hogy felesleges legyen az online kassza taxikra való kiterjesztésére. Azon dolgozunk, hogy a NAV a taxis cégek rendszerére lásson rá, és így ne legyen szükség online kasszákra” – mondta Varga.

Fél évente változó tervek

Korábban arról írtunk, hogy tavaly a kormány még a következőkre terjesztette volna ki az online kasszát:

  • autó és motorszervizek
  • taxik
  • konditermek és wellness
  • pénzváltók

Ebből a kormány tavaly novemberben már kivette a fodrászokat, kozmetikusokat, a falusi vendégfogadásból élő kisvállalkozókat, holott fél évvel azelőtt még ez volt a terv.

A mostani bejelentés alapján közülük végül csak a pénzváltóknak kell majd bevezetniük az e-kasszát az online pénztárgépre kötelezés alól, a taxisokkal még tárgyalnak.

Miért pont ők? És nem a kaszinók?

Jelenleg a kiskereskedelemben, a vendéglátásban és a szálláshely szolgáltatásban kötelező az online kassza. A kormány már egy ideje ki akarja terjeszteni, ám a tervek hétről hétre változtak. Hol kivettek, hol beleraktak egyes csoportokat. Végül megmaradtak a diszkók, a plasztikai sebészek, a ruhatisztítók. De hogy milyen alapon, azt nem lehetett tudni.

Varga erre azt a választ adta, hogy a pénztárgéprendelet módosításának előkészítésekor megvizsgálták, hogy melyek azok a szolgáltató szektorok, amelyek esetében az átlagosnál lényegesen magasabb a bevételek eltitkolásának aránya.

Túl rövid határidő

A kormány a jelenlegi rendszer kiépítésekor 50 ezer forint támogatást adott a vállalkozóknak gépenként, egy vállalkozás esetében legfeljebb 5 kassza beszerzésének erejéig.

Varga azt mondta, a szerdai kormányülésen mérlegelni fogják, hogy támogatást kapjanak-e azok, akiknek most be kell vezetnie az elektronikus kasszát.

Az OKSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a támogatást egyes esetekben a jogosultak nem kapták meg, a pénztárgépet beszállítók késlekedése miatt, ami persze összefügg a rövidre szabott határidőkkel is, írták.

A bevezetés időpontjánál szintén körültekintően járt el a kormány, hiszen az érintetteknek megfelelő idő áll rendelkezésükre a készülékek beszerzéséhez, mondta Varga.

Több a bevétel

Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban. A tárca számításai szerint 2014-ben 150-200 milliárd forint többlet adóbevételt eredményeztek ezek a pénztárgépek a költségvetés számára, 2015-ben további mintegy 60-90 milliárdos többletbevétel köszönhető a rendszer működésének.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik