Gazdaság

Versenyfelügyeleti bírság: kartellezők fizették a legtöbbet

Az elmúlt két évben csökkent a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabott versenyfelügyeleti bírság összege. A legnagyobb bírságot minden évben a kartellezők fizették, írja a Világgazdaság pénteki számában a GVH-ra hivatkozva.

A versenyhivatal tájékoztatása szerint tavaly több mint ötmilliárd forint versenyfelügyeleti bírságot szabtak ki. Leggyakrabban, 42 esetben a fogyasztók megtévesztése miatt büntettek, de az összeget tekintve ez “csak” az összes büntetés tíz százalékát tette ki.

Az ügyek száma alapján második helyen a versenykorlátozó megállapodások – amelyeknek legsúlyosabbika a kartell – álltak, de az öt ügy kapcsán kiszabott több mint 3,35 milliárd forintos bírság volt a legmagasabb az összegszerűséget tekintve.

A GVH megállapította, hogy tavaly a versenyjog szempontjából fegyelmezettebbek voltak a társaságok: míg 2014-ben még 61 esetben végződött bírsággal a jogsértés, addig tavaly “csak” 50 alkalommal. A büntetések összege pedig két évvel ezelőtt meghaladta az 7,1 milliárd forintot. 2014-ben is a versenykorlátozó megállapodások miatt szabták ki összességében a legnagyobb összegű büntetést, több mint 5,7 milliárd forintot. Az elmúlt három évben a legnagyobb bírságot, csaknem 9,5 milliárd forintot a jelzáloghitelek kapcsán folytatott kartellügy miatt állapított meg a hivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik