Gazdaság

Ismét lendületben a turizmus

turisták (Array)
turisták (Array)

2016. januárban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,8, illetve 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest – jelentette a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma így összességében 6,0 százalékkal bővült. Ami sokkal jobb eredmény, mint a decemberi, de alulmúlja a tavaly januárit. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 3,8 százalékkal emelkedett.

szálláshely ksh

2016. januárban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 7,9 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 644 ezer lett. A külföldiek vendégéjszakáinak száma a kilenc turisztikai régióból egyedül a dél-dunántúli régióban csökkent.

A januári vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül legnagyobb mértékben (egyaránt 16 százalékkal) az Ausztriából és a Romániából érkezők által eltöltött vendég­éjszakák száma emelkedett, a keresletbővülés Olaszország és az Egyesült Királyság esetében 5,0 és 4,7 százalék volt. A Németországból és az Oroszországból érkező vendégek 6,3, illetve 15 százalékkal keve­sebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 7,8 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött éjszakák száma pedig 621 ezerre bővült. A belföldiek vendégéjszakái alapján mért vendégforgalom hat turisztikai régióban nőtt, háromban (a Tisza-tónál, Nyugat- és Közép-Dunántúlon) csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal, 39,1 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 3,8 százalékkal (22 milliárd forintra) nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 4,1 százalékkal (12 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 0,9 százalékkal (5 milliárd fo­rintra), az egyéb bevételek 6,1 százalékkal (szintén 5 milliárd forintra) emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 19 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1653 egység fogadott el pihenőkártyát, 887 millió forint értékben.)

2016. január 31-én az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma 1,5 százalékkal több (2355) volt, a kiadható férőhelyek száma 2,5 százalékkal bővült (meghaladta a 204 ezret).

NGM: erős évkezdet

A tavalyi rekordévet követően remekül indult az idei esztendő is a minisztérium szerint. Mint kiemelték, a belföldi vendégéjszakák dinamikus növekedése 2016 első hónapjában is folytatódott; az elmúlt év utolsó negyedében tapasztalt enyhe visszaesést követően pedig januárban ismét markáns bővülésbe fordult a beutazó forgalom is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik