afrika térkép (Array)
Gazdaság

Déli nyitás: gazdasági együttműködést tervezünk Afrikában Törökországgal

24.hu
24.hu

2016. 03. 17. 13:23

A magyar és török vállalatok együttműködését szorgalmazták csütörtökön Magyarország és Törökország képviselői a magyar-török üzleti fórumon, a közös fellépésre különösen jó lehetőségeket látnak Afrikában, ahol mindkét ország terjeszkedni kíván.
Korábban a témában:

A fórumot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint a török Külgazdasági Kapcsolatok Tanácsa szervezte.

Magyar Levente, a KKM gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára elmondta, közös kezdeményezést indítanak annak érdekében, hogy a két ország vállalatai minél szorosabban együttműködjenek Afrikában. Az államtitkár hangsúlyozta, a két ország között hosszú ideje kiváló a kulturális és gazdasági együttműködés, nemcsak a kétoldalú kereskedelem bővül, hanem a kihelyezett tőke is.

Afrika jelentős fejlődés előtt áll, ahol a török vállalatoknak nagyobb tapasztalatuk van bárkinél. Ottani expanziójuk példaértékű, tanulni lehet tőlük – mondta. Hozzátette, a magyar cégek ottani terjeszkedéséhez minden lehetséges támogatást megad a kormány.

Törökország 2014-ben döntött úgy, hogy fejleszti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait Afrikában, amiben a magyar cégek részvételére is erősen számítanak – fejtette ki Fatih Metin török gazdasági miniszterhelyettes.

A korlátlan lehetőségek hazája

Fatih Metin Afrikát a befektetések szempontjából a korlátlan lehetőségek hazájának nevezte. A miniszterhelyettes szerint számos terület nagy mértékű fejlesztésre szorul, egyebek mellett a mezőgazdaság, az egészségvédelem vagy például az oktatás. Az országnak 39 nagykövetsége és 26 kereskedelmi képviselete van az afrikai földrészen, a török légitársaság 31 afrikai országba 48 városba indít naponta járatot.

A magyar-török gazdasági együttműködést szeretnék elmélyíteni, stratégiai szintre emelni – mondta a miniszterhelyettes. Hozzátette, szeretnék, ha a két ország kapcsolatai nem korlátozódnak a külkereskedelemre. Érdemes felkutatni közös befektetési lehetőségeket, a miniszterhelyettes szerint erre Afrikában kiváló lehetőségek vannak. Magyarország különleges helyzetet élvez Törökországban, barátként tekintenek rá – hangsúlyozta.

Európa hetedik legnagyobb gazdasága

Fatih Metin a török gazdaság eredményeiről elmondta, Törökország Európa 7. legnagyobb gazdasága, egy főre jutó nemzeti jövedelme mintegy 11 ezer dollár. A gazdaság 2014-ben 4,7, 2015-ben pedig 3,4 százalékos növekedést ért el. A befektetések terén is jól teljesít az ország, míg 1984-2002. között 14 milliárd dollárnyi külföldi befektetés érkezett az országba, 2003-tól mostanáig 158 milliárd dollár. Törökországban mintegy 43 ezer külföldi cég működik.

A török export 2015-ben 143 milliárd dollár volt, 2023-ra 500 milliárd dolláros kivitelt terveznek.

Miklóssy Ferenc, az MKIK alelnöke a rendezvényen tolmácsolta a magyar emberek, magyar cégek részvétét az ankarai terrortámadás miatt. Fatih Metin ezt megköszönve azt mondta, a terrortámadások, amelyek az egész emberiség ellen irányulnak, folytatódni fognak, de nem hagyják győzni a sötét erőket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.