Gazdaság

Magyar cég szállít szivattyúkat a fehérorosz atomerőműbe

Korábban már orosz létesítményekhez is gyártottak berendezéseket.

Tíz nagyteljesítményű hűtővíz-szivattyút szállít a magyar Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. az épülő Belorusz Atomerőműbe – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A Ganz EEG Kft. többségi tulajdonosa a Roszatom érdekeltségében álló Atomenergomas Gépgyártó Holding, 49 százalékban pedig a Ganz Holding. A cég 2012 óta rendszeresen szállít atomerőművi berendezéseket Oroszországba, korábban 18 hasonló berendezést gyártottak a Rosztovi Atomerőmű 3-as és 4-es blokkjához, valamint atomerőművi átrakó-részegységeket a Szentpétervár mellett épülő Leningrádi Atomerőműbe.

Az elkészült tíz szivattyút 2015 júniusában kezdték gyártani, közülük négynek a feladata az lesz, hogy a hűtőtornyokba továbbítsa a hűtővizet. A cég igazgatója arra számít, hogy a paksi bővítés mellett a Roszatom további projektjeihez, Finnországba, Törökországba és Indiába is szállíthatnak berendezéseket.

A Ganz EEG-nél 150 alkalmazottat foglalkoztatnak, árbevételük 2014-ben 950 millió forint volt, de idén már jelentősen nőtt a megrendelésállomány. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik