Gazdaság

Magyar tulajdonú cégeket büntethet meg a romániai adóhatóság

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 12. 08:15

Csaknem 10 ezer magyar-román vegyesvállalatot büntethet meg a román adóhatóság akár egymillió forintnak megfelelő összegre az OECD új transzferár irányelve alapján, ha elmulasztják benyújtani transzferár dokumentációjukat, hívja fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária.

A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég közleményében ismerteti: a hatályos romániai jogszabályok szerint a nagyvállalatoknak az éves adóbevallással együtt március 25-ig, míg a kis- és közepes vállalatoknak a felszólítást követő 30 napig kell benyújtaniuk a hatóságnak azokat az anyagokat, amelyek előző évi transzferárazással kapcsolatos ügyleteiket dokumentálják. Utóbbiaknál egyes esetekben lehetőség van a benyújtási határidő 30 nappal történő meghosszabbítására.

Közepes- és nagyvállalatnak az a cég számít, amely a következő kritériumokból legalább kettőnek megfelel: éves szinten 35 millió lej (2,44 milliárd forint) teljes tőkével rendelkezik; teljes éves árbevétele 17,5 millió lej (1,22 milliárd forint); a foglalkoztatottak létszáma minimum 50 fő. A két vállalkozási kategória közti különbség az adóhatóságnak befizetett adó mértékétől függ.

Abban az esetben, ha egy vállalkozásnak nem sikerül határidőre benyújtania a dokumentációkat az adóhatósághoz, a nagy- és közepes vállalatoknak 2700-3200 euró (840-990 ezer forint), míg a kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak 500-800 euró (155-280 ezer forint) büntetést kell fizetniük tranzakciónként.

A 2016. január 27-én, az OECD által kezdeményezett CBCR (Country-by-Country) reporting bevezetésére irányuló multilaterális egyezményhez harmincegy ország – köztük Románia – csatlakozott, ami csaknem tízezer romániai érdekeltségű magyar leányvállalat adminisztrációs terheit növelheti.

A 15 pontból álló BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) program célkitűzései elsősorban a multinacionális vállalatok jövedelem-átcsoportosításának megakadályozását és elkerülését, valamint a transzferárazással kapcsolatos nagyobb átláthatóságot célozzák meg. Az egyezmény egyik kulcsfontosságú eleme a kötelező adatszolgáltatás, amelynek során 2016-tól akár a teljes vállalatcsoportról is információt adhatnak minden érintett adóhatóságnak.

A magyar tulajdonban lévő romániai vállalatokat is érintő változás egyik legfontosabb pontja, hogy már nemcsak a tulajdonosi kör, hanem az ügyvezetés egyezése esetén is kapcsolt vállalkozásról lehet beszélni. Ezzel az eddigieknél is bővebb lehet a dokumentálandó ügyletek köre, és méretüktől függően súlyos pénzbüntetés sújthatja azokat a vállalkozásokat, amelyek elmulasztják határidőre benyújtani a kapcsolt tranzakciókra vonatkozó transzferár dokumentációikat.

Békési Orsolya, a Baker Tilly Hungária transzferár tanácsadási területének senior managere szerint, bár a jelenlegi hazai szabályozás szigorúbb követelményeket támaszt a vállalkozásokkal szemben, akár már rövid távon is bevezethetik a CBCR irányelveit, illetve felmerülhet a kapcsolt vállalkozás fogalmának további kiterjesztése és a kapcsolt ügyletekre vonatkozó adatszolgáltatás bevezetése.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.