Gazdaság

Már nem kell sokat várni és az EU legiparosodottabb országa leszünk

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 10. 06:34

Megkezdődik ugyanis az Irinyi Terv részét képező Ipar 4.0 program kidolgozása a héten, írja a Magyar Idők csütörtöki számában.

Lepsényi István, a nemzetgazdasági tárca gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a lapnak elmondta, az Irinyi Terv végrehajtásával Magyarország 2020-ra az Európai Unió legiparosodottabb államai közé tartozik majd, a program révén a kormányzat szeretné elérni, hogy az ipari termelés hozzájárulása a bruttó hazai termékhez (GDP) négy év alatt, 2020-ra a mostani 24 százalékról 30 százalékra emelkedjen.

Kiemelte: az iparstratégia fő fejlesztési iránya tovább erősíti a nemzeti ipart, jelentősen épít az innovációra, segíti az új munkahelyek létrehozását, támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességét.

Lepsényi István fontos idei feladatnak nevezte, hogy az Ipar 4.0 programot az Irinyi Terv valamennyi ágazatában megkezdjék kidolgozni. A program beépítését az Irinyi Terv struktúrájába és végrehajtási rendszerébe mindenekelőtt az teszi szükségessé, hogy az Ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is, akár tíz százalékos hatékonyságnövekedés érhető el.

Az Irinyi Terv megvalósításakor különös gondot fordít a gazdaságpolitika az ipar stratégia tudásgazdasági sarokpontjainak meghatározására, integrálására, ennek alapja lehet az Ipar 4.0 program, ami az internetgazdaság és az újraiparosítás összeházasításából született – hangsúlyozta Lepsényi István. Hozzátette: az Ipar 4.0 irányvonalainak kidolgozásában, a magyar gazdaság digitális átalakulásra felkészítésében ipari és innovációs szakemberek, kutatóintézeti, egyetemi és vállalati vezetők vesznek részt.

A lap idézi Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét, aki szerint a terv nagy előnye, hogy meghatározza az irányokat, célokat és azokhoz forrást rendel.

Kiemelt kép: Fortepan, Balázs Lajos, 1975. Egyébként a képen a salgótarjáni Pécskő üzletház látható.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. július 9.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Parlamentben, ahol a megállapodást írt alá a tizenhat kiemelt sportági szövetség vezetőjével 2013. július 9-én. A háttérben Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (b) és Nátrán Roland, a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Zrt. vezérigazgatója.
MTI Fotó: Kovács TamásPutyinnal rendezhetünk olimpiát, de belerokkanhatunk
Prime Minister of Hungary Viktor Orban leaves a Special EU Summit on migrants held at the European Union Council building in Brussels on March 08, 2016.
European Union leaders will on March 7 back closing down the Balkans route used by most migrants to reach Europe, diplomats said, after at least 25 more people drowned trying to cross the Aegean Sea en route to Greece. The declaration drafted by EU ambassadors on March 6 will be announced at a summit in Brussels on March 7, set to also be attended by Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu. / AFP / THIERRY CHARLIEROrbánék Google- és Facebook-adón gondolkodnak