Gazdaság

Mélyen hallgat az állami cég a biominősítés visszaadásáról és a félmilliárdos buktáról

szürkemarha (Array)
szürkemarha (Array)

Új beszállítókat kell keresnie a bébiételgyártó Hipp Kft.-nek, mert az állami tulajdonban lévő Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-vel nem tudják folytatni az együttműködésüket, miután a cég – eddig tisztázatlan körülmények között – lemondott az állattartásra vonatkozó biominősítéséről – tudta meg a Magyar Nemzet. Korábban a napilap értesülései alapján beszámoltunk róla, hogy az állami cég a nagy megrendelőn túl több százmillió forint állami támogatást is elveszíthet a lépésével.

Bódi Csaba, a Hipp Kft. ügyvezetője a lapnak elmondta: a szürke marha 20 évvel ezelőtt a kipusztulás szélén állt, a meglévő állomány géntartalékként működött, cégük kezdte el az állomány segítését, így indult meg az állatlétszám növekedése. A Hipp laboratóriumi eredményei szerint a szürke marha húsa kifejezetten ideális alapanyag a bébiételekhez, az utóbbi időkig jól működő üzleti kapcsolatot építettek ki az állami céggel, amely a szürke marha húsa mellett bio borjúhússal is ellátta a vállalkozást. A Hortobágyi Nonprofit Kft. vezetői azonban az utóbbi időben gyakran cserélődtek, ezzel párhuzamosan a kapcsolat egyre lazult, ami odáig jutott, hogy a Hipp kénytelen elköszönni a cégtől és új beszállítókat keresni.

A nonprofit állami cég a Hipptől kieső bevételek mellett elesik körülbelül évi 240 millió forintnyi támogatástól, amelyet biotakarmány termesztésére kapott eddig. A Magyar Nemzet számításai szerint csaknem félmilliárd forint árbevétel-kieséssel kell számolni. A lap megkereste az állami céget, annak vezetője, Medgyesi Gergely Árpád azonban – bár bent volt a cégnél – nem reagált, vissza sem jelzett a feltett kérdésekre.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik