Gazdaság

Nincsenek gépek, kaszák: százmilliókat és biominősítését veszítheti el az állami cég

juh, nyáj, legelő (Array)
juh, nyáj, legelő (Array)

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. visszaadta a nehezen megszerzett biominősítését, mert nem tud biotakarmányt vásárolni – számolt be a Magyar Nemzet. A társaság korábban 16 ezer hektáron végzett természetvédelmi fenntartási feladatokat a Hortobágyi Nemzeti Park területén, az állami földek haszonbérbe adásával azonban ez a terület 8 ezer hektárra csökkent, de annyi takarmányt, amennyi a cég állatainak ellátásához kellene, még így is meg tudnának termelni.

A lap megkeresésére a cég közölte: azért nem termesztenek takarmányt földjeiken, mert az ehhez szükséges gépük, kaszájuk nincs, a bérkaszáltatást pedig – állami cég lévén – közbeszerzési eljárásnak kell megelőznie. Egy ilyen eljárásnak pedig, ha tavasszal kiírják, jó, ha őszre vége lesz, addigra viszont nem marad lekaszálni való fű.

A napilap tudomása szerint az állami cég évek óta folyamatos vezetőcserével kűzd, ráadásul most, a biominősítés visszaadásával elköszönhetnek legnagyobb megrendelőjüktől, a HiPP bébiételgyártó cégtől és a biotakarmány termesztésével foglalkozó vállalkozásoknak járó területalapú támogatástól, ami esetükben 240 millió forintot jelent.

A lap megkereste a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-t is, válaszokat azonban egyelőre nem kaptak, az ügyvezető pedig szóba sem állt velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik