Gazdaság

Szakemberhiánytól tartanak a magyar cégvezetők

Nagyon sokan érzik úgy, hogy javult a helyzetük az elmúlt időszakban.

A magyar cégvezetők legnagyobb része a szakemberhiányt véli a legnagyobb kihívásnak – derül ki a PwC felméréséből. Háromnegyedük úgy véli: cégének helyzete javult az elmúlt egy évben, és 84 százalékuk reménykedik abban, hogy képesek lesznek idén is növekedni.

Figyelemre méltó, hogy a magyar vezetők sokkal optimistábbak, mint a világátlag – hazánkban 54 százalék reménykedik a világgazdaság növekedésében, míg világszerte mindössze 23 százalék.

A vállalatvezetők többsége globalizáció helyett többpólusú világ létrejöttére számít, többféle érték- és jogrenddel, valamint gazdasági és kereskedelmi modellekkel. Elképzelésük szerint egyetlen dolog lesz egységes, az internethez való szabad és nyílt hozzáférés – vázolták a kutatók.

A külföldi cégvezetők többsége a túlszabályozottságtól és geopolitikai bizonytalanságtól tart. Nálunk viszont az jelent gondot, hogy több ezer fő hiányzik az IT-ágazatból, a szolgáltató központokból, az egészségügyből, a vendéglátóiparból és az építőiparból. A helyzet a vállalkozások versenyképességének és az ország gazdasági növekedésének a rovására megy, egyre jobban – tavaly a hazai cégvezetők 62, idén már 85 százaléka panaszkodott erre. (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik