Gazdaság

Hamarosan leszállás nélkül repülhetjük körbe a Földet

Nyakunkon a Dubaj-Auckland légijárat, és a társaságok egyre hosszabb repülőutakat terveznek. Tényleg egyre közelebb a Föld körüli, leszállás nélkül repülőút.

Soha ember még nem repült annyit menetrend szerinti utasszállító repülővel, mint amennyit az Emirates új járatával szállhat – írja a BBC. Az emírségekbeli légitársaság ugyanis elindította járatát Dubaj és az új-zélandi Auckland között, ami 14 200 kilométer hidal át. 17 óra 15 perces menetidővel számoltak, végül 16 óra 14 perc alatt landolt a gép Aucklandben.

Az új járat nagyot dobhat Új-Zéland Európából és a Közel-Keletről való elérésében, ugyanis három órával gyorsabb, mint más útvonalak. Az első úton a hatalmas Airbus A380-as repült, de később Boeing 777-200LR-ekkel szolgálják majd ki az útvonalat. Az Emirates szerint egyébként nagy az igény a járatra.

Az eddigi rekorder amúgy az USA-t és Ausztráliát összekötő Dallas-Sydney járat volt, amit a Qantas ausztrál légitársaság működtet: ez 13 800 kilométert tesz meg leszállás nélkül. Időben viszont még mindig ez a leghosszabb, mivel 16 órát és 55 percet tölt a repülő a légkörben.

Alig gördült végig az aucklandi kifutópályán az A380-as, már meg is dőlhet a rekord. Az Emirates egy még hosszabb útvonalat tervez, Dubaj és Panamaváros között szállna a gépmadár, ez 17 óra 35 percet venne igénybe, de távolságban nem lenne rekord, csak 13 820 kilométerre fekszik a két város.

A Qatar Airways a chilei Santiagóba indítana repülőket a katari fővárosból, Dohából, na meg Aucklandet is felvennék a listára. 2018-ban azonban mehetnek a susnyásba mind, a Singapore Airlines a tervek szerint ekkor indítja el 15 300 kilométeres, 19 órás járatát Szingapúrból New Jerseybe, azaz Amerika keleti partjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik