Gazdaság

Gázpiac: a németeknek lehet üzletelni Putyinnal, másoknak nem

putyin(960x640).jpg (Array)
putyin(960x640).jpg (Array)

Az Eurológus terjedelmes cikkben számolt be az európai gázpiac legújabb fejleményeiről. Az összeállítás lényege, hogy az Európai Bizottság  kettős mércét alkalmaz a tagállamaival szemben, ha azok orosz energiacégekkel üzletelnének.

Mikor lesz LNG-terminál Krk szigetén?

A horvát cseppfolyós gázterminál építése nagyon lassan halad. Idén januárban jelentkezett be hét potenciális befektető erre a 600 millió eurós beruházásra, amit 2019 közepén szeretnének befejezni. Amerikai oldalról korábban felmerült az úgynevezett „lebegő” terminál létrehozása, derül ki a kormány júniusi közleményéből. Ez a fajta terminál a hagyományosnál olcsóbb, gyorsabban kivitelezhető, az azonban Horvátországon múlik, milyen döntést hoz, írták. Az Eurológus úgy tudja, hogy a horvát tervekben ennek ellenére egyelőre a drágább, parton megépítendő egység szerepel.

Bár az Európai Bizottság február közepén nyilvánosságra hozta az európai energiabiztonsági csomagját, amely első ránézésre úgy néz ki, mint Oroszország egyik vadabb rémálma, a konkrét projektek szintjén lassúság és kettős mérce tapasztalható.

A cikk szerint Brüsszel a média nyilvánossága előtt hangzatos kijelentéseket tesz, hogy az orosz gázipari vállalatnak, a Gazpromnak be kell tartania az európai versenyfeltételeket, az ellen viszont csak dünnyögve tiltakoznak, hogy a háttérben létrejöjjön egy orosz-német-francia-holland-osztrák beruházás, amely Oroszországot bebetonozza a zsíros nyugati gázpiacra.

Miközben az Európai Unió szankciókkal igyekszik megtörni az Ukrajnában és Szíriában háborúzó Oroszországot, a legbefolyásosabb tagállamok kulcsfontosságú üzleti megállapodáshoz juttatják az orosz állami gázmonopóliumot. Az olasz miniszterelnök Renzi nehezen bocsátja meg az uniós partnereinek, hogy amíg az olasz részvétellel tervezett Déli Áramlatnak pusztulnia kellett, a német gázellátást biztosító északi gázvezeték egyelőre gond nélkül menetel előre.

Giedrius Česnakas, a litvániai Vytautas Magnus Egyetem dékánhelyettese is kettős mércéről beszélt múlt kedden az Európai Parlamentben. „Ha Németország köt alkut Oroszországgal, akkor üzleti vállalkozásról van szó, ha Litvánia, akkor államközi egyezményről.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik