Gazdaság

1,3 milliárdot kap egy mohácsi vágóhíd a kormánytól

Újabb állami támogatást, 1,3 milliárd forintot kap az MCS Vágóhíd Zrt. a beruházás második ütemében tervezett logisztikai és csomagoló üzemének megvalósításához, jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

Csányitól Nagy Györgyig

Az MCS Csányi Sándor érdekeltségébe tartozott, de a 2014-es alapítás után eladták egy másik milliárdos, Nagy György cégének, a Ho-Me 2000 Kft.-nek. A Ho-Me az egykori Wallis-alapító, jelenleg logisztikai, informatikai és energetikai vállalkozásokban – köztük a MET energiakereskedőben is – érdekelt Nagy György vagyonkezelő cége. Nagy György a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb című 2014-es kiadványban úgy nyilatkozott, hogy a MET részesedése több milliárdos nyereséget hozott, amit a mohácsi vágóhíd-beruházásba forgat. Ezt az üzletet támogatja meg a kormány több milliárd forinttal – immáron másodszor. A mostani, 1,3 milliárd forintos állami támogatást ugyanis 2014-ben már megelőzte egy 1,4 milliárd forintos tőkeinjekció, amelyet a mohácsi vágóhíd-beruházás első üteméhez adott a kormány. Gratulálunk Csányi Sándornak, illetve Nagy Györgynek a szép teljesítményért!

Szjjártó Péter közölte: a mohácsi vágóhíd második ütemének tervezett költsége mintegy 6,5 milliárd forint. A kormány ennek az összegnek a 20 százalékát biztosítja vissza nem térítendő támogatásként. A beruházás megvalósítása 211 újabb munkahelyet hoz létre a térségben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vezetője emlékeztetett: a beruházás megvalósításával – a második ütemmel – Közép-Európa legmodernebb sertésvágó, csontozó, daraboló és húscsomagoló üzeme jön létre. Így egy olyan vágóhíd épül fel, ami évente 1 millió sertés vágását, csontozását, darabolását teszi lehetővé. Mivel azonban a legkorszerűbb csomagolási technológiai is rendelkezésre áll az üzemben, ezért a sertéshús bel- és külföldi értékesítésének lehetősége is jelentősen javul – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik