Gazdaság

Újabb kárt okozott Magyarországnak Orbán szabadságharca

erzsébet tábor (erzsébet tábor)
erzsébet tábor (erzsébet tábor)

A kormány 2012-ben úgy döntött, trükkös törvénymódosítással a haveroknak az államnak adja a cafeteria szolgáltatást, és kiszorítja a nemzetközi vállalatokat a piacról. Csakhogy a cégek nem hagyták magukat, az Európai Bírósághoz fordultak, amely a napokban nekik adott igazat. Most Magyarország megfizethet a kormány újabb hepciáskodása miatt.

Az ítélet szerint a magyar törvényhozásnak ésszerű időn belül vissza kell vonnia az uniós rendelkezéseknek ellentmondó jogszabályokat, és olyan új helyzetet kell teremtenie, ami megteremti az EU által megkívánt versenyfeltételeket. Ha nem teszi, komoly pénzbüntetést kap.

Az ítélettel megnyílt a jogalapja a nemzetközi cégeknek a kártérítésre is. Ez gyakorlatilag egy zöld jelzést jelent a cégeknek a kártérítések benyújtására a magyar bíróságokon. A bíróságok pedig kötelesek lesznek az EU-s bíróság ítéletét fenntartások nélkül alkalmazni. Az uniós jog megsértéséért pedig az állam kártérítést köteles utalni.

Ezzel Magyarországnak újabb kárt okozott a kormány “nemzeti szabadságharca”.Hogy mit lépnek az új helyzetben a nagy francia cégek, amik a mostani döntést kiharcolták Brüsszelben, az egyelőre kérdés. A törvényeket kénytelen lesz módosítani a kormány a javukra, de ettől még az elmúlt években a piac nagy részét elvesztették.

(Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik