Gazdaság

Naperőmű világrekord egy svájci stadionban

A világ legnagyobb, stadionba telepített szolárerőművét a bieli Tissot Arena tetején építették. A 62 db ABB TRIO inverterrel szerelt naperőmű teljesítménye 2,1 MW.

A Tissot Arena többfunkciós sportstadion, amely futball- és jégkorongmérkőzések lebonyolítására alkalmas. A létesítményben curlingpálya, fedett közterek, éttermek, boltok és multiplex mozi is található.

Biel, amely az „energia városának” titulálja magát, a fenntartható energiapolitika elkötelezettje. Az Energie Service Biel/Bienne (ESB) vezető energetikai szolgáltató cég a Biel régióban. Az ESB 2013 óta működik önállóan, azonban közhasznú vállalatként tulajdonosa továbbra is Biel városa. Az ESB céljai között szerepel a megújuló energiák használatának támogatása, illetve a cég tevékenyen hozzájárul az energiapolitika és az energiatermelés reformjához is.

A műszaki létesítmény a sportstadionokba integrált szolárerőművek között a legnagyobb a világon, ezért az a napenergia-hasznosítás terén Svájcban mintaprojektnek számít.

Azt nem tudni, hogy a Svájcba gyakran kiruccanó, a Paks II-őt támogató, stadionmániás Orbán Viktor vajon mit szól a hírhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik