Gazdaság

Jutalékverseny, adatbázisok: a két GVH rekord bírság háttérsztorija

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 02. 24. 15:46

Nemrég a Magyar Bankszövetség 4 milliárd forintos büntetést kapott, mert a tagok egy közös adatbázist üzemeltettek, aztán a MasterCardot bírságolta meg a hivatal 88 millió forintra, mert a bankközi jutalék árképzésével csökkent a már amúgy is meggyengült piaci verseny. Íme ezek háttere.

Rekord összegű, 4 milliárd forintos bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Bankszövetségre. Egy közös adatbázist üzemeltettek a bankok BankAdat néven, és ezt találta versenyellenesnek a GVH. Az piaci adatcsere kérdéskörét Gönczöl Tündével, a Dentons ügyvédjével néztük meg részletesen. A szakember szerint az egyes iparági adatgyűjtések, amennyiben múltbéli értékesítési adatokat összegeznek, nem jogszerűtlenek, de amikor jövőbeli tervadatokat osztanak meg egymással a piaci szereplők, az legtöbbször bizonyosan versenytörvény ellen.

A GVH Versenytanácsa nemrég 88 millió forintos bírsággal sújtotta a MasterCardot. Az indoklás szerint olyan mértékűek voltak a MasterCard bankközi jutalékai, ami alkalmas volt arra, hogy egyetlen igazi versenytársát kiszorítsa a piacról. A háttérsztoriról kérdeztük a Dentons ügyvédi iroda ügyvédjét, Tóth Tihamért, aki a GVH Versenytanácsának elnöke, valamint a GVH elnökhelyettesi pozícióját töltötte be 2003 és 2009 között. A szakértő azt mondja, hogy nagyon összetett a bankközi jutalék képzés hatásának a háttere, és jelen esetben egy, már évek óta húzódó piaci ügyről van szó, amelyben a VISA már korábban „megadta magát” az európai uniós jognak, de a MasterCard „folytatta a harcot” és kivárta, hogy a Bizottság később jogsértésről hozzon döntést vele szemben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.