Gazdaság

Jutalékverseny, adatbázisok: a két GVH rekord bírság háttérsztorija

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 02. 24. 15:46

Nemrég a Magyar Bankszövetség 4 milliárd forintos büntetést kapott, mert a tagok egy közös adatbázist üzemeltettek, aztán a MasterCardot bírságolta meg a hivatal 88 millió forintra, mert a bankközi jutalék árképzésével csökkent a már amúgy is meggyengült piaci verseny. Íme ezek háttere.

Rekord összegű, 4 milliárd forintos bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Bankszövetségre. Egy közös adatbázist üzemeltettek a bankok BankAdat néven, és ezt találta versenyellenesnek a GVH. Az piaci adatcsere kérdéskörét Gönczöl Tündével, a Dentons ügyvédjével néztük meg részletesen. A szakember szerint az egyes iparági adatgyűjtések, amennyiben múltbéli értékesítési adatokat összegeznek, nem jogszerűtlenek, de amikor jövőbeli tervadatokat osztanak meg egymással a piaci szereplők, az legtöbbször bizonyosan versenytörvény ellen.

A GVH Versenytanácsa nemrég 88 millió forintos bírsággal sújtotta a MasterCardot. Az indoklás szerint olyan mértékűek voltak a MasterCard bankközi jutalékai, ami alkalmas volt arra, hogy egyetlen igazi versenytársát kiszorítsa a piacról. A háttérsztoriról kérdeztük a Dentons ügyvédi iroda ügyvédjét, Tóth Tihamért, aki a GVH Versenytanácsának elnöke, valamint a GVH elnökhelyettesi pozícióját töltötte be 2003 és 2009 között. A szakértő azt mondja, hogy nagyon összetett a bankközi jutalék képzés hatásának a háttere, és jelen esetben egy, már évek óta húzódó piaci ügyről van szó, amelyben a VISA már korábban „megadta magát” az európai uniós jognak, de a MasterCard „folytatta a harcot” és kivárta, hogy a Bizottság később jogsértésről hozzon döntést vele szemben.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Vasmegyer, 2009. április 9.
Bódi József (b) és testvére Bódi Sándor lemezlakatos szakmára átképzett roma származású munkanélküliek oklevéleik átvétele után a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vasmegyer művelődési házában. Az Esélyek Háza Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Esélyegyenlőségi Koordinációs Irodája kistérségi romareferense, Horváth József által szervezett, a Munkaügyi Központ által támogatott lemezlakatos képzésen tizenkilenc nyolc osztályt végzett munkanélküli kapott oklevelet tíz hónap tanulás után a szakmából. Közülük öten a közeljövőben már munkába is állnak Nyíregyházán.
MTI Fotó: Balázs AttilaBizonyítvány nélkül továbbra sincs belépés a munkahelyre
Nagyon sok hivatalnokot fog kirúgni Lázár János