Gazdaság

Földeladás: mégis lehet népszavazást tartani

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi állásfoglalásával szemben a Kúria zöld utat adott annak a népszavazásnak, melynek kérdése:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?

A kérdést Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be.

Az NVB korábbi álláspontja szerint a népszavazásra benyújtott kérdés tiltott tárgykört érint, valamint annak megfogalmazása nem felel meg a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló követelményeknek. Ezért a tavaly novemberben kelt népszavazási kérést az NVB megtagadta.

A kezdeményező ezt nem hagyta annyiban, hanem felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, amit a Kúria alaposnak talált. És úgy döntött, zöld utat ad a népszavazásnak.

A Kúria az indoklásban kifejtette, álláspontja szerint az állami tulajdonban lévő termőföldek értékesítésekor nem közvetlenül költségvetési kérdésről, hanem mindenek előtt a nemzeti vagyonba tartozó különleges jogállású vagyonelemmel való gazdálkodásról van szó. Jelen esetben a népszavazás tárgya az állami tulajdonban lévő termőföld értékesítéséhez kapcsolódik.

A Kúria rámutat arra, hogy bár közvetett módon, azaz áttételesen, szinte mindegyik kérdés kihat a költségvetési törvény tartalmára. A hitelesítésre feltett kérdés tiltott népszavazási tárgykörök szempontjából történő minősítésekor azonban figyelemmel kell lenni azon jogterület sajátosságaira is, amely a kérdés tárgyára vonatkozik. A tárgykör pedig – az Alaptörvény más rendelkezéseit is figyelembe véve – nem zárja ki országos népszavazás tartását arról, hogy az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének tilalmáról az Országgyűlés törvényt alkosson.

A Kúria nem osztotta az NVB álláspontját a kérdés egyértelműségével kapcsolatban sem. Fentiekre tekintettel a Kúria megállapította, hogy az aláírásgyűjtő íven szereplő kérdés hitelesítésének nincs törvényes akadálya, ezért az NVB határozatát megváltoztatta, és a kérdést hitelesítette. Vagyis kezdődhet az aláírásgyűjtés.

A Kúria határozatát itt olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik