Szociálpolitika - Erzsébet-utalványok - Gyermekrajz-pályázat
Gazdaság

Elbukhat az Erzsébet-utalvány

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 23. 06:36

A kötelezettségszegési eljárásként indult perben döntenek a magyar cafeteria-rendszerről.

Az Európai Bíróság vethet véget az állami étkezési utalványok monopóliumának. Kedden döntenek a cafeteria-rendszerről, illetve arról, indokoltan korlátozta-e a kormány a letelepedés és a vállalkozás szabadságát, amikor négy éve átalakította az adókedvezményeket. A Világgazdaság szerint az Erzsébet-utalványnak nincs sok esélye, miután az előzetes főtanácsnoki vélemény szerint azzal a kabinet uniós jogot sértett, indokolatlanul juttatta előnyhöz az ezeket forgalmazó állami társaságot, és az előzetes vélemény ugyan nem kötelező jellegű a bíróságra nézve, de az ítélet nem sokban szokott különbözni tőle. Vagyis valószínűleg vissza kell majd engedni a kedvezményes étkezési jegyek piacára a francia cégeket, amelyek még kártérítést is követelhetnek.

A SZÉP-kártya esetében az előzetes vélemény alapján kisebb változásokkal is beérheti a bíróság, a rendszerben egyetlen valós korlátot kell eltörölni: nem lehet előírni, hogy a kibocsátónak minden nagyvárosban legyen ügyfélszolgálati irodája. új szereplők továbbra sem léphetnek be azonnal a piacra, mivel az megmaradhatna, hogy a kibocsátóknak legalább ötéves együttműködése kell legyen egy önkéntes pénztárral.

A gazdasági lap szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi állásfoglalása is jelzi, hogy a kormány az Erzsébet-utalványnál nagyobb visszavonulásra, a SZÉP-kártyáknál apróbb engedményekre kényszerülhet. A tét egyébként óriási, hiszen a két legnépszerűbb juttatásról van szó. Egy nemrég publikált felmérés szerint a cégek 32-37 százaléka fix juttatásként, 77-79 százaléka választható cafeteriaelemként alkalmazza a SZÉP-kártyát,  Erzsébet-utalványt minden második társaság ad fix juttatásként, 65 százalék kínálja cafeteriaelemként.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Az Uber mellé állt egy taxitársaság
Szeremley Huba (szeremley huba, )Padlóra került az egykori milliárdos magyar borász, elárverezik birtokát