Gazdaság

CSOK-kal kevesebb energiahatékony ház épülhet

A megújult családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) könnyített feltételeitől a pályázók körének bővülését, az építőipar fellendülését is várja a szakma. A Knauf Insulation szakértői szerint azonban az a könnyítés, hogy a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a CSOK összegének megállapításánál azt is magával hozza, hogy az energiahatékonysági szempontból jelenleg is rendkívül korszerűtlen ingatlanállomány fog tovább bővülni.  

Támogatásból építünk energiapazarló épületeket

Előzetes kalkulációk szerint az új családi otthonteremtési kedvezmény évi 3 ezerrel több új ingatlan építését teszi lehetővé, de 2020-ra a jelenlegi 8-9 ezerről akár 25 ezerre is nőhet az újonnan épített otthonok száma. A szakértők szerint a januártól életbe lépett könnyített feltételek ugyan növelik az igénylők számát, de energiahatékonysági szempontból korszerűtlen házak építésére motiválnak.

A 2015. január 1-jétől életbe lépett rendelet módosította az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendeletet, azaz a támogatásból, költségvetésből, pályázatból, uniós finanszírozással épülő ingatlanok esetében már a 2018-as energiahatékonysági előírásokat kell alkalmazni, amely a nulla energiaszint felé közelít. A szabályozás alól azonban az új CSOK-rendszerben támogatásban részesülők a januári módosítások nyomán felmentést kapnak és a korábban a támogatási rendszerbe épített 10, 20, illetve 30 százalékos energetikai bónuszok is megszűntek – állapítják meg a cég szakértői.

Az uniós direktíva szerinti rendeletnek megfelelően a jövőben tehát „A”, míg a CSOK-rendszerben akár „D” energetikai besorolású házak is épülhetnek Magyarországon, noha a közeljövőben épülő ingatlanok várhatóan 2018-ra készülnek el, vagyis az lenne szerencsés, ha ezek is megfelelnének az akkor már érvényben levő szigorúbb energiahatékonysági szabályoknak. Ma, amikor az energiahatékonysági kérdések ennyire égetőek, az ezeket támogató beruházásokat, mint amilyen a hőszigetelés is, állami szinten kifejezetten támogatni, akár jutalmazni is kellene: minél takarékosabb otthont épít a lakosság, annál több kedvezménnyel, támogatással – tették hozzá a szakértők.  

A hitelt is könnyebb lenne fizetni

A CSOK-nál ugyan az előírások nem teszik kötelezővé, de a 10+10 millió forintos támogatást igénylőknek mindenképpen érdemes hosszú távon gondolkodva, azzal kalkulálniuk, hogy amennyiben energetikailag korszerű ingatlant építenek vagy vásárolnak, akkor egy családi ház esetében a fűtési költség akár 50 százalékát is megspórolhatják. Az ilyen módon megspórolt összeget pedig lényegében a második 10 millió forint hiteltörlesztésébe forgathatják vissza – mondta a cég ügyvezető igazgatója, Aszódy Tamás.

A támogatási rendszer használt ingatlanok vásárlására és bővítésére is igényelhető, viszont meglévő ingatlan felújítására nem, a magánszemélyeknek szóló áfavisszatérítés pedig szintén csak új építés esetén vehető igénybe. Ezáltal a meglévő családi házak energetikai fejlesztése, hőszigetelése sem támogatott.

Az áfacsökkentés segítheti a felújításokat

A nemzetgazdasági miniszter decemberben az áfacsökkentés bejelentésekor nem zárta ki, hogy hosszabb távon a felújításokat, korszerűsítéseket is támogassák. Erre égető szükség van, mert a jelenlegi családi ház állomány energetikai szempontból rendkívül rossz képet mutat (mindössze 10,7 százalékuk számít energetikai szempontból korszerűnek). A legnagyobb energiamegtakarítási lehetőséget ez a rossz műszaki állapotban lévő lakásállomány felújítása jelentené.

A statisztikák szerint évente 38 ezer ingatlant újítanak fel. Amennyiben ezekre is kiterjesztenék a CSOK-ot illetve az áfa-visszatérítést, az lehetőséget nyújthatna arra, hogy hazánkban az energiapazarló épületek európai összehasonlításban is kiemelkedően magas száma csökkenjen – mondta a cég marketingvezetője, Kanyuk László.

A családoknak azonban ezek a beruházások megterhelőek, a legtöbben pedig még a kedvezményes kölcsönöket sem tudják igénybe venni. A Knauf Insulation januári lakossági felmérése szerint a nem vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban élő tulajdonosok 55 százaléka csak akkor tudná elvégeztetni a hőszigetelési munkálatokat, amennyiben ahhoz állami pénzügyi segítséget kapna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik