Gazdaság

Kedves adócsaló olvasóink! Mentsék a vagyonukat Monacóból!

Az adócsalók napja nem kél többé fel a festői mediterrán adóparadicsomban 2018-tól. Az EU sorra állapodik meg az európai miniállamokkal, nehéz lesz a sunnyogók dolga.

Adócsalás elkerüléséről szóló megállapodásról egyezett meg az Európai Bizottság Monacóval, így az uniós polgárok monacói pénzintézetekben elhelyezett vagyona átláthatóvá válik – közölte az uniós bizottság hétfőn.

Az új megállapodás az uniós tagállamok és Monaco között automatikus banki adatcserét garantál 2018-tól, az Európai Bizottság és a monacói tárca reménye szerint így könnyebben kiszűrhetők lesznek az adócsalók, a külföldre mentett jövedelmek.

Minden adatot megkapnak

Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos és Jean Castellini monacói gazdasági és pénzügyminiszter által egyeztetett javaslat szerint az uniós tagállamok megkapják állampolgáraik nevét, címét, adóazonosító számát, a születési helyét és idejét, valamint a monacói bankokban tartott számláik összegét és más egyenleginformációkat is.

Moscovici a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy annak célja az adócsalás visszaszorítása a becsületes adófizetők javára. A megállapodás Monacóval jelentős lépés az unió átlátható, tisztességes adózást célzó intézkedései között – mondta az uniós biztos.

Monaco elkötelezett

Castellini szerint a megállapodás újabb példa Monaco adóelkerülés és adócsalás elleni elkötelezettségére. Az együttműködés az EU és az OECD által kidolgozott szabvány tiszteletben tartásával tesz eleget az adatcserére vonatkozó kötelezettségeknek.

A hivatalos aláírás néhány hónapon belül várható, miután az Európai Tanács elfogadta az erre vonatkozó bizottsági javaslatot. Hasonló uniós megállapodás született tavaly Svájccal, San Marinóval, Liechtensteinnel, valamint idén Andorrával – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik