Gazdaság

Kecskemét is befürdött a Tiborcz-világítással

Kozvilagitas-Esztergom(960x640).jpg (Array)
Kozvilagitas-Esztergom(960x640).jpg (Array)

A kecskeméti képviselő-testülethez rendre érkeznek a 2014-ben átadott közvilágítással kapcsolatos panaszok – írta a bon.hu. A panaszosok szerint a LED-es lámpák környezetében időjárástól függetlenül rosszak a látási viszonyok, és ez balesetveszélyes szituációkat eredményezhet. Továbbá gondot jelent, hogy a lámpatestek (nyilván nemcsak az újak) este túl későn kapcsolódnak be, így szürkületben „kénytelenek kockáztatni épségüket a közlekedők”.

Falusi Norbert LMP-s képviselő és Király József szocialista frakcióvezető a panaszok alapján kérte, hogy független szakértők vizsgálják meg ezeket a problémákat, és az eredményekről számoljanak be az áprilisi közgyűlésen. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester válaszként elmondta: az önkormányzat a közvilágítás üzemeltetésével és fejlesztésével kapcsolatban külön-külön le fog folytatni egy nagyobb léptékű, több évre szóló közbeszerzési eljárást.

Kecskemét egyébként egy uniós projekt révén mintegy 1 milliárd forintot kapott arra, hogy 11 900 darab közterületi lámpájából 5350 darabot energiatakarékos LED-es fényforrásra cseréljen le. A fejlesztés a városnak nem került pénzébe, ugyanis 840 millió forint uniós és hazai támogatást kapott, és a 140 millió forint önerőt is eredményesen megpályázta az önerőalapból. A közbeszerzést az akkor még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségében álló ELIOS Zrt. nyerte meg.

A hírre a DK közleményt adott ki: az EU Csalás Elleni Hivatalához fordulnak, mivel nemcsak Kecskeméten, hanem Zalaegerszegen és Pécsen is hasonló a helyzet. Úgy látják, Tiborcz
István milliárdos lett abból, hogy a kecskemétiek, a zalaegerszegiek, a keszthelyiek és a pécsiek már csak zseblámpával vagy rendőri kísérettel tudnak átmenni a zebrán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik