Gazdaság

Újra felpörgött a szállodapiac

szallodai-szoba(210x140).jpg (szállodai szoba, takarítónő, )
szallodai-szoba(210x140).jpg (szállodai szoba, takarítónő, )
Hosszú idő után újra beindulni látszik a hazai szállodaingatlan-piac. Míg a válság kitörése után évekig hiába kerestek új tulajdonosokat a gyenge üzemeltetési lábakon álló, vagy bedőlt szállodaépületeknek a tulajdonosok és a finanszírozók, ma már a két-háromcsillagos kategóriában is élénkül a kereslet.

Az elmúlt néhány évben leginkább a túlhitelezett, nem megfelelő üzleti modellel működő hotelek problémáiról lehetett olvasni a hazai sajtóban, azonban az idén számos értékesítés illetve bérbeadás történt nemcsak a felső, hanem a két-háromcsillagos kategóriában is – mondta Csobádi Ákos, a DAV Property Kft. ügyvezetője. Mindez véleménye szerint annak is köszönhető, hogy ma már a befektetők is bátrabban vágnak bele az ilyen jellegű projektekbe, kiszámíthatóbbnak ítélve az iparági környezetet – és túl alacsonynak a bankbetét hozamát.

Elkeltek ezek a budapesti szállodák is

A fővárosban az elmúlt hónapokban három ismert, középkategóriás szállodaépület cserélt gazdát: a békásmegyeri Hotel Touringot a Metrodom csoport, az újbudai Hotel Venturát, az angyalföldi Hotel Góliátot és a kelenföldi vasútállomás közelében lévő Hotel Griff Juniort az Indotek csoport vásárolta meg a DAV-tól.

A DAV piaci adatai szerint az ilyen típusú tranzakciók egy része bérleti konstrukció, azaz a korábbi üzemeltető marad az ingatlanban. A tranzakciók egy másik jelentős hányada esetén a szállodaépület funkcióját az új tulajdonos megváltoztatja és turisztikai központi elhelyezkedés esetén nyaralóként értékesíti az apartmanokat, városi szálloda esetén lakásként, de olyat is tapasztaltunk már, hogy egy városközponti épület irodaházzá lett átalakítva.

Tovább élénkülhet a piac

Korábban, a nagy hotelépítési boomban jellemző volt, hogy a beruházások egy részénél nem volt megfelelő az üzletvitel, illetve a tulajdonos nem tudta teljesíteni a felvett hitelek kötelezettségeit. Ilyen esetben a jellemző gyakorlat az üzemeltető-csere, vagy a fedezet értékesítése volt, azonban a megfelelő befektető megtalálásához ma már alapos piaci szakértelem szükséges. Csobádi meglátása szerint a trend folytatódik: nemcsak a szállodák, hanem más, kereskedelmi ingatlanok esetében is élénkülhet a piac a következő időszakban.

Ezt jól példázza, hogy a szintén a DAV portfóliójában található kb. 65.000 nm bérbe adható területű üllői logisztikai ingatlanok közül egy már régóta üresen álló 7000 nm feletti épületet az elmúlt hetekben sikerült az eMAG webáruháznak bérbe adni, míg a fennmaradó kb. 12 000 nm bérbe adatlan területre is komoly bérlői érdeklődés mutatkozik.

Mindenképpen pozitív, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt az érdeklődés a hasonló ingatlanok iránt – amit persze magyaráz, hogy Magyarország visszakerülni látszik a nemzetközi befektetői térképre, az utóbbi időben viszonylag kevés új fejlesztés történt, ezért a meglévő házak üresedési rátája csökken és az alacsony jegybanki alapkamat miatt a befektetők inkább a nagyobb hozamot, de mégis stabilabb környezetet kínáló ingatlanpiac iránt érdeklődnek nagyobb mértékben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik