Gazdaság

Így teheted pénzzé a nagyi festményét a falról

Sokakban felmerül a kérdés, ha öröklünk egy festményt, vagy akár csak ott lóg a falon a nagyinál, mennyit is ér valójában, hogyan tudnánk eladni. Értékes alkotásról van-e szó, vagy egyszerű hamisítvány? Hol kapnánk érte a legjobb árat?

Több lehetőségünk van, ha netán festményeladásra adjuk a fejünket. Vihetjük festmény becsüshöz vagy besétálhatunk vele egy galériába is. Előzetesen érdemes fotókat készíteni az alkotásról és e-mailben elküldeni nekik. A galériák megvizsgálják az alkotást, és ha értékesebb darabról van szó, eldöntik, hogy bizományi értékesítésre vagy aukcióra ajánlják-e.

 

Árverésen a ritkaságok, nevesebb festők művei és értékesebb darabok szerepelnek általában. Mindezeknek nem kevés költségvonzata van, ha árverésre kerül egy műtárgy, akkor a restaurálás, a keretezés díját ránk hárítják, valamint a katalógus költségébe is be kell szállnunk, nem beszélve az aukciósház-jutalékról. Ha kevésbé értékes műalkotásról van szó, legvégső esetben feltehetjük egyszerűen az internetre is, de ez nem nevezhető műtárgypiacnak. Gereben Katalint, az Equilor Fine Art ügyvezető-igazgatóját kérdeztük, hogy mi a teendő, ha úgy véljük, hogy a falon lógó festmény értékes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik