Gazdaság

Elég bizonytalan, hogy sikerül-e megfékezni az olajáresést

Csökkent a kőolaj ára péntek hajnalban az ázsiai kereskedésben, mert ismét felerősödött a túlkínálattal kapcsolatos aggodalom.

Az elmúlt napokban emelkedett a kőolaj ára arra a bejelentésre, hogy a világ két legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia és Oroszország, valamint Katar és Venezuela megállapodott: befagyasztják az olajtermelést januári szinten, ha más országok is csatlakoznak a kezdeményezéshez. Irán jelezte, hogy támogat minden lépést a kőolaj árának emelésére.

Elemzők szerint azonban korántsem biztos, hogy globálisan valamennyi fontos olajtermelő csatlakozik a kedden Dohában megszületett megállapodáshoz. A tárgyalások elhúzódhatnak, az olajár emiatt ismét csökkenhet.

Az olajár péntek hajnali gyengülését azonban még nem ez okozta, hanem az, hogy csütörtöki bejelentés szerint 2,1 millió hordóval 504,1 millió hordóra bővült az amerikai kereskedelmi olajtartalék. Még soha nem fordult elő, hogy az évnek ebben a szakaszában ilyen magas legyen a kereskedelmi olajtartalék szintje.

Röviddel 06.45 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 23 cent (0,67 százalék) csökkenéssel 34,05 dolláron állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik