Gazdaság

Ki nyerhet a legtöbbet az amerikai elnökválasztáson?

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 02. 18. 11:59

Megnéztük, hogy melyik szektorok húzhatják a legnagyobb hasznot attól függően, hogy melyik párt jelöltje hozza el az elnökséget a 2017-2021 közötti időszakra. Egyértelműek az irányvonalak, de azt nehezebb megmondani, hogy ki nyer majd. Megkérdeztük, mi látszik most innen nézve.

November 8-án lesz az amerikai elnökválasztás, de közeleg a március elsejei “szuper kedd”, amikor egyszerre húsz államban tartanak előválasztást. Nyárra körvonalazódnak majd az erőviszonyok, hogy melyik párt melyik jelölt mögé áll be egységesen a végső küzdelemben.

Ha a demokraták nyernek, akkor a szociál- és egészségpolitikai vonalon folytatnák az Obama-adminisztráció programjait, szigorúbb szabályozásokat hoznának a bankszektorban, újabb adókat vetnének ki főleg a rövid lejáratú, magas kockázatú hitelkibocsátások után.

Az energiaszektorban a zöld energiára fókuszáló cégek lehetnek a befutók, míg a nagy olajcégek működési környezete tovább romolhat. A mezőgazdasági cégek, mint a cukor- és dohánytermesztők, a pénzügy, az élelmiszeripar és a kiskereskedelem is a konzervatívok mögé sorakozik fel, a konvencionális energiaipar is a republikánusokra támaszkodik.

Ők számíthatnak bővülésre a republikánus győzelem esetén. További nyertesek lehetnek a szállítmányozó, gyógyszergyártó és hadipari cégek. A húszas évektől számítva szinte mindig erősödni tudtak a tőzsdék év végére az elnökválasztási években. A négy kivételtől eltekintve – azokban az években volt esés, amikor válság volt: 1932-ben, aztán ’40-ben a világháború idején, 2000-ben és 2008-ban.

Kovács István, az Erste Alapkezelő portfólió menedzsere szerint végső soron az fog dönteni, hogy melyik párt mennyire tudja majd a saját szavazótáborát mozgósítani. Elmondása szerint az utóbbi években elkopott a demokrata pár népszerűsége az Obama-adminisztráció bizonyos rétegek számára kiábrándító eredményei következtében, és most a republikánus oldalon látni a nagyobb pezsgést.

A szakember azon a véleményen van, hogy május, június környékére egy nagyon stabil mondanivalóval rendelkező, egy középosztályt és az üzleti szférát támogató politikával fellépő amerikai elnökjelölt fog megjelenni a republikánus oldalon.

Lehetséges, hogy Donald Trumpnál kevésbé populista lesz, és egy ilyen elnökjelölttel szemben a demokrata elnökjelöltnek Kovács István kisebb esélyt ad a végső, novemberi választáson.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.