Gazdaság

Megjött az első adag olaj Iránból

Három év szünet után megérkezett Európába az első iráni olajszállítmány és további két szállítmány várható a következő napokban.

A Total francia olajcég olajszállítója hétfőn futott be Európába 2 millió hordó iráni kőolajjal. További 1 millió hordó kőolaj érkezik kedden a spanyol Cepsa rendelésére. A harmadik hajót, amely szintén 1 millió hordó kőolajat szállít, a hétvégén töltik fel egy iráni kikötőben a Lukoil orosz olajcég Litasco nevű kereskedelmi vállalkozása megbízásából.

Irán az ellene néhány éve életbe léptetett nemzetközi szankciók miatt nem tudott exportálni Európába, és Ázsiába is csak korlátozottan. Nemrég azonban feloldották a Teheránnal szembeni olajszankciókat, aminek a hatására Irán máris felgyorsította olajtermelését. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az iráni olajtermelés januárban napi 80 ezer hordóval, 2,99 millió hordóra bővült.

Irán a földközi-tenger térségében működő olajfinomítóknak nyomott áron adja a kőolajat, aláígér a szaúdi és orosz áraknak, hogy visszaszerezze azt a piaci részesedést Európában, ami elveszett az embargó évei alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik