Gazdaság

Dicsérte és bírálta a kormányt az IMF

A magyar gazdaság jól teljesít, de a középtávú növekedésnek komoly gátjai vannak – derült ki az éves jelentésből.

A magyar gazdaság igen jól teljesít, jelentősen csökkent kitettsége a sokkokkal szemben, továbbra is magas azonban az eladósodottság mértéke és a finanszírozási igény – közölte a Nemzetközi Valutaalap az éves felülvizsgálat nyomán.

Megjegyzik, hogy szolid növekedés, illetve a munkanélküliség komoly csökkenése tapasztalható, ami a makrogazdasági intézkedések mellett a kedvező külső környezetnek és az EU-támogatások felhasználásának köszönhető. Az IMF-küldöttség álláspontja szerint azonban bőven akad még tennivaló a kitettség csökkentése érdekében, és azért, hogy a növekedés a megélénkülő magánszektorból származzon. Megjegyzik: a költségvetési és monetáris politika segítette a növekedést, de növelte az állam szerepét is a gazdaságban, és az állami szektor felé tolta a kockázatokat.

A valutaalap szerint a növekedés érdekében szerkezeti reformokra van szükség, amely több szerepet szán a magánszektornak, a középtávú növekedést ugyanis jelenleg gátolja az alacsony termelékenység, a bonyolult üzleti környezet, a munkaerőpiac hiányosságai és a demográfiai kihívások. Az állami szerepvállalás a magánbefektetőket is kiszoríthatja.

A javaslatok között szerepel az adófizetés könnyítése, a gazdaság további fehérítése, és szigorú fellépés az áfacsalások ellen. A munkaerőpiacon egyebek mellett a nők részvételét is erősíteni kell – közölte az IMF.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megerősítésként értékelte az IMF-jelentést, sajtótájékoztatóján azt mondta: a nemzetközi intézmények egyre inkább elismerik a magyar gazdasági eredményeket. (IMF, MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik