Gazdaság

A Fidesz újra hitet tett a rekordmagas adók mellett

kisebb adó (adózás, )
kisebb adó (adózás, )

Az LMP szerint mára bebizonyosodott, hogy az egykulcsos adó megbukott: a társadalom végképp kettészakadt, a gazdasági növekedés ellenére terjed a dolgozói szegénység, egyre több szektorban érezhető sztrájkhangulat, a foglalkoztatási adatok pedig leginkább a közmunka és a kivándorlás miatt javultak.

A párt ezért újra benyújtotta a többkulcsos, progresszív adórendszerre és a járulékok csökkentésére vonatkozó javaslatát. A Fidesz azonban leszavazta az előterjesztést, és ezzel újra hitet tett az alacsony kereseteket sújtó, az OECD országok között rekordmagas adóteher mellett.

Csak a politikai akarat hiányzik?

Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy a minimálbér öt százalékos reálértéken számított emelkedése hatalmas siker. A zöldpárt szerint azonban addig örömre nincs ok, amíg a minimálbér szintje a létminimum alá esik. A párt által kidolgozott dolgozói szegénységet felszámoló program egyértelműen bizonyítja, hogy meglenne a forrás a minimálbért jelentősen emelő, a kkv-k terheit nem növelő többkulcsos adórendszer bevezetésére, csak a politikai akarat hiányzik hozzá.

A kormány továbbra is a „minőségéhez képest olcsó” munkaerőre építi gazdaságpolitikáját, pedig az elmúlt években növekvő dolgozói szegénység végképp bebizonyította, hogy ez zsákutca. Az LMP szerint a munka becsületét nem a közmunkával lehet visszaállítani, hanem ha olyan adórendszert vezetünk be, melyben egy főállású munkavállaló sem kereshet a létminimum alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik