Gazdaság

Az atomprojekt több ponton is sérti az uniós jogot a Greenpeace szerint

A Greenpeace benyújtotta Paks II-vel kapcsolatos hivatalos véleményét az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának - közölték. Meglátásuk szerint az állami támogatásból megvalósuló projekt több ponton is uniós jogot sért, és megvalósulás esetén korlátozná a szabad versenyt mind a magyar, mind az uniós villamosenergia-piacon. Paks II ezzel akadályozná az energiahatékonysági beruházásokat és a megújuló energiaforrások terjedését.

Az Európai Bizottság 2015 novemberében indított vizsgálatot abban a kérdésben, hogy a paksi projekt tartalmaz-e állami támogatást.

Álláspontunk szerint Paks II gazdasági értelemben életképtelen, kizárólag állami támogatással tudna megvalósulni. Azt várjuk a Bizottságtól, hogy kötelezze a magyar államot a projekt leállítására – mondta Perger András, a szervezet energetikai szakértője.

A Greenpeace véleménye szerint Paks II üzembe helyezésével a piaci verseny szereplői és a fogyasztók is kiszolgáltatottá válnának a magyar államnak. Az atomerőmű-bővítéssel a magyar állam részesedése jelentősen megnőne a hazai villamosenergia-piacon, mely lehetővé tenné a kormány számára, hogy visszaéljen domináns piaci pozíciójával, és korlátozza az uniós villamosenergia-kereskedelmet.

Meghiúsulhat a paksi beruházás

A Paks II projekt továbbá több uniós irányelvet is sért. Ezek egyike az Unió villamos energiáról szóló irányelve, amelynek értelmében a magyar államnak kapacitástendert kellett volna kiírnia, még jóval azelőtt, hogy leszerződött volna az orosz féllel a paksi atomerőmű bővítésére. A tenderen derülhetett volna ki, mely energiaforrások alkalmazása a legelőnyösebb Magyarország számára.

A paksi atomerőmű-bővítés sérti továbbá az Európai Unió közbeszerzésről szóló irányelveit is – hívta fel a figyelmet a szervezet. Ennek uniós szintű vizsgálata már megindult, folyamatban van az uniós kötelezettségszegési eljárás elrendelése Paks II ügyében. Ennek oka, hogy a magyar állam versenyeztetés nélkül ítélte oda a projektet az orosz Roszatom állami vállalatnak.

A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól, hogy a drága, felesleges és veszélyes atomerőmű-bővítés helyett a klímaváltozást megfékező energiahatékonysági beruházásokra, és az országnak valódi energiafüggetlenséget biztosító megújuló energiaforrások fejlesztésére fordítsa a magyar adófizetők pénzét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik