Varga Mihály (Array)
Gazdaság

Varga Mihály: kiegyensúlyozott, stabil a gazdaság növekedése

24.hu
24.hu

2016. 02. 12. 11:20

Korábban a témában:

Kiegyensúlyozott, stabil növekedést mutat a tavalyi utolsó negyedévi és az éves GDP-adat, az idei első negyedévben 3 százalék körül lehet a gazdasági bővülés – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 aktuális csatornán pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva Brüsszelből.

Kifejtette, hogy a tavalyi kedvező számok mögött alapvetően az ipar jó teljesítménye áll, amely az utolsó negyedévben látványosan, mintegy 10 százalékkal emelkedett.

Még kitart a lendület

Varga Mihály szerint a tavalyi utolsó negyedéves 3,2 százalékos növekedés után 2016 első negyedévében is megmarad a gazdasági lendület, és az első negyedéves növekedés 3 százalék körül lehet.

A kormány stratégiája és a magyar reformok hatásosnak bizonyultak, hiszen a gazdaság szerkezete módosult, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb lett a növekedés, az ipar dominánsabb – tette hozzá.

Mint hangsúlyozta, a magyar gazdaság újra rácáfolt a kishitűekre,a piaci konszenzus is 2,6-2,7 százalék között várta az év egészére vonatkozó gazdasági növekedést, ezzel szemben magasabb, 2,9 százalék lett a bővülés, az év utolsó negyedévében pedig 3,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye.

Az építőipart is megdícsérte

A szaktárca vezetője úgy értékelte, hogy az építőipar 8,1 százalékos (decemberi) növekedése mögött alapvetően az áll, hogy a kormányzat elindította a kis- és középvállalkozásokat támogató hitelprogramját, másrészt az állam maga is segítette a nagyberuházásokat, ezeknek is köszönhető, hogy a beruházási ráta 2015-ben az elmúlt időszak legmagasabb értékét produkálta, a bruttó hazai termék 21 százaléka fölé emelkedett.

Az építőipar növekedéséhez a magánerős beruházásokra is szükség van – mondta Varga Mihály, és felidézte, hogy a kormány ennek érdekében elindította a családi otthonteremtési kedvezményt, a program a használt lakások felújítása mellett az új lakások építését hangsúlyozottan támogatja. Ez a program a demográfiai szempontok mellett fontos lesz a gazdasági növekedés tekintetében is, az első felmérések szerint nagy az érdeklődés a támogatott lehetőségek iránt, és várhatóan a lakásépítések száma határozottan növekedni fog – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter. (Megjegyezzük, az építőipar egyébként 2015-ben éves szinten jóval szerényebben nőtt, mint egy éve.)

Csak optimistán

Varga Mihály szerint a magyar gazdaságban további lendület várható, az ipari növekedés mellé fel tud zárkózni az építőiparon túl a turizmus, amely 5,4 százalékkal bővült az elmúlt évben, és nőttek a mezőgazdasági beruházások is.

A Brüsszelben zajló gazdasági és pénzügyminiszterek tanácskozásával kapcsolatban Varga Mihály elmondta, eddig a megbeszélésen az euróövezet és a EU gazdasági kilátásairól volt szó. Ezek a magyar gazdaságra is jelentős hatással vannak, amelynek növekedése jelentősen felette van az EU átlagának. Úgy tűnik, Magyarország és a Közép-Európa térség továbbra is az EU belső húzó gazdasági ereje lesz a következő hónapokban – tette hozzá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.