Gazdaság

Siker az EU-ba importált hamisított méz elleni küzdelemben

24.hu
24.hu

2016. 02. 12. 15:09

Korábban a témában:

Jelentős magyar siker, hogy Phil Hogan mezőgazdasági biztos részére megküldött levelemnek is köszönhetően az Európai Bizottság ellenőrzési tervet dolgozott ki és hajt végre az ipari úton előállított és az EU-ba dömpingszerűen behozott importméz kiszűrése érdekében – jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő Miskolcon, ahol az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökével, Mészáros Lászlóval együtt értékelte az európai mézhamisítási botrány legújabb fejleményeit.

Mészáros László hozzátette: eddig 35 kevert méz mintáját vizsgáltatták be nemzetközi laboratóriumban. A gyanú szerint kínai import méz felhasználásával készült kevert mézek esetében 6 mintáról derült ki, hogy közönséges hamisítvány. Az OMME jelenleg is folytatja az import mézek vizsgálatát, újabb 35 mézminta laboreredményét várja. A vizsgálati eredmények többségét Erdős képviselő úr már az Európai Bizottság tudomására is hozta – emelte ki az egyesület elnöke.

Számos kifogás érkezett az EU-hoz

Erdős Norbert hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottsághoz már számos kifogás érkezett olyan, a piacon található termékre, amely címkéjén ugyan az szerepel, hogy „méz”, azonban nem felel meg a mézről szóló irányelv előírásainak. A Bizottság által 2015 decemberében közzétett előzetes eredmények szerint a meg nem felelések elsősorban a növényi eredetre vonatkozó nyilatkozatokkal és a cukorral történő hamisítással álltak összefüggésben. Ez teljes mértékben alátámasztja a gyanúm, hogy a „lóhúsbotrányhoz” hasonló csalássorozat zajlik az európai mézpiacon – tette hozzá a fideszes politikus.

A néppárti képviselő hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága márciusi ülésén napirendre veszi a mézhamisítási botrány ügyét.

Külön öröm számomra, hogy Vytenis Andriukaitis egészségügyi biztos a vitán személyesen vesz majd részt – tette hozzá Erdős Norbert. A parlamenti szakbizottság az európai bizottsági ellenőrzés nyári eredményeit szintén megvitatja majd.

Nemkívánatos gyakorlat

Mészáros László figyelmeztetett: ez a nemkívánatos gyakorlat hosszú távon az EU-ban előállított méz visszaszorulását eredményezheti a belső piacon. Ma még versenyképes méhészeti gazdaságok mehetnek tönkre, magyar és európai emberek veszíthetik el a megélhetésüket, amely bekövetkeztét meg kell akadályoznunk – tette hozzá a maga is méhészként dolgozó szakember.

Erdős Norbert szerint a lehető leghamarabb útját kell állnunk a mézhamisításnak, amely egyrészt a fogyasztók súlyos becsapását eredményezi, másrészt élelmiszer-biztonsági kockázatokkal is jár, ugyanis nem lehet tudni, esetleg milyen szennyeződés került bele az importált ipari mézbe. Ezért továbbra is kéri a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet felülvizsgálatát. A kevert mézekre alkalmazandó, valójában semmitmondó „EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke” felirat helyett a csomagolás címkéjén azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált EU-n kívüli méz melyik harmadik országból származik, továbbá azt, hogy a kiszerelt termékben ez a tétel pontosan hány százalékos arányban van jelen – tette hozzá a fideszes politikus.

Magyarországon már lényegében kiszűrték

Mészáros László szerint Magyarországon már lényegében kiszűrték a hamisítványokat. Az országos főállatorvos december 7-én egy határozatban a harmadik országból származó méztételek hatósági ellenőrzésének megszervezése érdekében december 7-étől adatszolgáltatási kötelezettséget rendelt el.

Ezen felül a NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte a mézhamisítás gyanújában érintett, nem fogyasztói minőségű termékek kivonását a forgalomból, amelyre annak rendje és módja szerint sor is került. A január 19-én létrejött NÉBIH-OMME együttműködési megállapodás pedig egészen új lehetőséget biztosít a hatóság és a civil társadalmi szervezet jövőbeni közös munkájához – magyarázta.

Az egyesület elnöke jelentős eredményeket vár ettől az együttműködéstől a magyar méz minőségének, a méhészeti szakágazatnak, és nem utolsó sorban a fogyasztók érdekeinek védelmére tekintettel. A magyar fogyasztó ma már egészséges, a címkén feltüntetett összetevőkkel összhangban álló mézekhez juthat hozzá. Ennek ellenére javaslja, hogy a fogyasztók minden esetben alaposan vizsgálják meg a címkén szereplő adatokat és elsősorban biztonságos és tiszta magyar mézet vásároljanak az áruházi polcokról. A fogyasztóknak az ország bármely pontján lehetősége van a kiváló minőségű magyar termelői mézek vásárlására is – emelte ki Mészáros László.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.