Gazdaság

Lelassult a növekedés az Európai Unióban

Az euróövezetben nem változott, az unió egészében csökkent a hazai össztermék (GDP) növekedési üteme a múlt év negyedik negyedében az előző három hónaphoz képest az Eurostat gyorsbecslése szerint.

Az unió statisztikai hivatala pénteken közölte, hogy az Európai Unió 28 tagállamában 2015 negyedik negyedében szezonálisan kiigazítva 0,3 százalékkal bővült a GDP az előző negyedévi 0,4 százalékkal szemben, míg az eurózónában 0,3 százalék maradt a növekedés üteme.

Az előző év negyedik negyedévéhez hasonlítva az EU egészében 1,8 százalékkal, az eurózónában pedig 1,5 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye 2015 utolsó három hónapjában. Mind az EU-ban, mind az euróövezetben 0,1 százalékponttal csökkent a növekedés üteme 2015 negyedik negyedében az előző negyedévi éves szintű adatokkal összevetve.

A múlt év egészében az EU 28 tagállamában 1,8 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,5 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

A legnagyobb növekedést a múlt év negyedik negyedében éves összevetésben Szlovákiából jelentették (4,0 százalék), majd Románia (3,8 százalék), Lengyelország (3,6 százalék) és Spanyolország (3,5 százalék) következik.

Ugyanakkor görög hazai össztermék 1,9 százalékkal, a finn GDP pedig 0,7 százalékkal zsugorodott. Nyolc országból nem érkeztek adatok.

Az Eurostat kimutatása szerint Magyarország hazai összterméke a negyedik negyedévben 3,0 százalékkal nőtt a múlt év hasonló időszakához képest, a harmadik negyedévhez viszonyítva pedig 1,0 százalékkal bővült. A KSH első becslésében 3,2 százalékot mondott a negyedik negyedévre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik