Gazdaság

Csökkent decemberben az EU ipari termelése

Brusszelben-dolhet-el-az-uj-eva-sorsa(210x140)(2).jpg (Array)
Brusszelben-dolhet-el-az-uj-eva-sorsa(210x140)(2).jpg (Array)

Miközben uniós átlagban egy százalékkal csökkent az ipari termelés tavaly decemberben, Magyarország Írország után másodikként a legnagyobb növekedést érte el – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból.

Enyhe lejtmenetben

Decemberben az euróövezet 19 tagállamában és az Európai Unió 28 tagállamában is egyaránt 1,0 százalékkal csökkent szezonális kiigazítással az ipari termelés a novemberihez képest. Novemberben mindkét térségben 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző havihoz képest.

Az idén decemberben 2014 decemberéhez viszonyítva az euróövezetben 1,3 százalékkal, az EU-ban 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés. Az ipari termelés egy százalékos havi csökkenéséhez az energiatermelés 2,4 százalékos csökkenéssel járult hozz, a tőkejavak termelése 1,9 százalékos csökkenéssel, a félkész termékek és alapanyagok termelése pedig 0,3 százalékos csökkenéssel. A tartós fogyasztási javak termelése ezzel szemben 1,4 százalékkal emelkedett.

Havi bázison

Az EU-ban havi bázison decemberben az energiatermelés 2,8 százalékkal, a tőkejavak termelése 1,6 százalékkal csökkent, a tartós fogyasztási javak termelése pedig 1,5 százalékkal nőtt.

Havi bázison az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 4,3 százalékkal Írországban, illetve 3,3 százalékkal Litvániában és Svédországban csökkent. A legnagyobb havi növekedést, 2,9 százalékosat Dániában regisztrálták, míg Hollandiában 1,5 százalékosat, Görögországban pedig 1,4 százalékosat.

Ezért csökkent

Az euróövezet ipari termelésének éves összevetésben 1,3 százalékos csökkenéséhez az energiatermelés 7,3 százalékos, a tőkejavak termelése 2,3 százalékos csökkenéssel járult hozzá.  A tartós fogyasztási cikkek termelése 0,8 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 1,4 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés éves 0,8 százalékos csökkenéséhez az EU-ban az energiatermelés 5,7 százalékos, a tőkejavak termelése 1,4 százalékos csökkenéssel járult hozzá. A nem tartós fogyasztási javak termelése 1,4 százalékkal, a tartós fogyasztási javaké 1,5 százalékkal emelkedett.

Legek

Az ipari termelés éves összevetésben a legnagyobb csökkenést, 9,4 százalékosat Hollandiában szenvedte el, míg Észtországban 8,8 százalékkal, Németországban 2,3 százalékkal csökkent. A legnagyobb éves növekedést Írországban regisztrálták, 18,5 százalékosat, illetve Magyarországon 6,9 százalékosat, Máltán 5,7 százalékosat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik