Gazdaság

Kiszervezné a kormány az elfekvőket a kórházakból

Az ENKSZ már távhő-szolgáltató átvételéről is tárgyal, őszre a teljes lakossági gázpiac az övé lesz.

Az eddig közölteknél szélesebb körben tenné nonprofittá a kormány a lakossági szolgáltatásokat. Lázár János bejelentése szerint a szennyvíz-, ivóvíz-, gáz- és áramszolgáltatás, a távfűtés, a hulladékkezelés és a közétkeztetés tartozna ebbe a kategóriába, a kormány ráadásul szívesen látná állami kézben a szolgáltatókat. Maradhatnak éppenséggel a magáncégek is, de úgy alakítanák a szabályozást, hogy a lakosság kiszolgálásán ne termelhessenek profitot – emlékeztet a Világgazdaság.

Ha a szabályozás valóban nyereség nélküli működésre kényszeríti a szolgáltatókat, feltehetően olcsón, vagy akár ingyen átadják majd helyüket az állami cégeknek. A gázpiac őszre már teljes egészében az állami Főgázé lesz, az ENKSZ pedig már felkészült az áramszolgáltatásban való megjelenésre is. Ugyancsak beszállnának a távhőszolgáltatásba.

Az ENKSZ a Világgazdasággal közölte: már most is nonprofit elven szolgáltatnak, eredményeiket fejlesztésre, valamint ügyfeleik jobb és olcsóbb kiszolgálására fordítják. Az állam nem vett ki nyereségosztalékot a társaságból. Egy „jelentős magyarországi településen” már elkezdtek tárgyalni a távhő-szolgáltató átvételéről – derült ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik