Gazdaság
Fodor-Gabor(960x640)(1).jpg (fodor gábor, )

Liberálisok: elfogadhatatlan a postatörvény tervezett módosítása

24.hu
24.hu

2016. 02. 10. 15:46

Korábban a témában:

A Liberálisok szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz úgy akarja módosítani a postai szolgáltatásokról szóló törvényt, hogy üzleti titokra hivatkozva eltitkolhassák, mire költik az adófizetők pénzét az állami cégnél. A Liberálisok a javaslat azonnali visszavonását követelik.

A Fidesz ezzel a törvénymódosítóval tovább korlátozná az állampolgári alapjogokat, végképp felszámolva az állami vagyonnal való gazdálkodás nyilvánosságát, az elszámoltathatóságot, s utat engedve a most már titokban tartható szabadrablásnak. A Magyar Posta állami intézmény, s mint ilyen, az adófizetők pénzéből gazdálkodik, az állampolgároknak tehát joguk van megismerni a vállalat szerződéseit és működését csakúgy, mint minden más állami pénzből gazdálkodó szervét is.

A Németh Szilárd által benyújtott javaslatban a Fidesz tovább szűkítené az információs szabadságot. Most próbaképpen egy egész állami vállalatot és annak érdekeltségeit vonnák ki a közérdekű adatok nyilvánosságra hozásának kötelezettsége alól. A tervezet indokolásában a Fidesz képmutató módon az állami vagyon védelmére, az alaptörvényben garantált tisztességes gazdasági verseny érvényre juttatására, az információs önrendelkezési jogra hivatkozik, jóllehet az információs szabadságról szóló törvény ma is lehetőséget ad az adatok kiadásának megtagadására, ha az aránytalanul súlyos gazdasági sérelmet okozna. A bírói gyakorlat azonban rendszerint ennek megalapozott igazolását követelte meg az érdekeltektől, amit úgy látszik, megelégelt a Fidesz.

Amennyiben Németh Szilárd nem vonja vissza javaslatát és azt a kormánypártok megszavazzák, úgy Fodor Gábor a köztársasági elnökhöz fordul és arra kéri, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat előzetes normakontrollját, mert az ellentétes az Alaptörvénnyel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Illustration of a long shadow European Union flag with  a no trespassing signal
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.