Gazdaság

Titkolja a kormány a költségvetés adósságszámait

koltsegvetes(650x433).jpg (Array)
koltsegvetes(650x433).jpg (Array)
Nem ad többé az Államadósság Kezelő Központ jelentést a költségvetés heti, aktuális adatiról, és azt sem árulják el, miért nem.

A Világgazdaság szerint az ÁKK eddig heti szinten frissítette az adatait, a keddenként és szerdánként publikált előzetes adatok az előző hét pénteki állapotot mutatták be, így rendszeresen nyomon lehetett követni az adóssághelyzetet.

Barcza György, a szervezet vezérigazgatója egy januári sajtótájékoztatón azt magyarázta, a decemberi rendkívüli adósságcsökkentés miért nem tartalmaz trükköket. Úgy fogalmazott, mindössze a jegybanknál lévő állampapírokat vásárolták vissza, előtörlesztettek adósságot, vagyis csökkentették kormányzati számlákon lévő pénzállományt.

Mostantól azonban hiányoznak a heti adatok, kérdezték miért, nem kaptak választ. Annyi biztos, hogy a 2016-os büdzsébe már a nyáron beleírták, hogy minden olyan, az államadósság finanszírozásával kapcsolatos adat kiadását két éven át meg lehet tagadni, amelyről a nemzetgazdasági miniszter úgy véli, hogy az sértené „az államháztartás finanszírozásának, illetve adóssága kezelésének külső befolyástól mentes ellátását”, írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik